Rassolnik czyli zupa ogórkowa po rosyjsku

Nazwa rassolnik wywodzi sie od słowa "rassoł", które oznacza płyn z kwaszenia ogórków lub kapusty. Niektórzy zupę tę nazywają rosyjską wersją polskiej zupy ogórkowej. Myślę, że jest w tym troszkę prawdy, bo smak jest podobny. Aczkolwiek w zupie tej jest mnóstwo składników, które w zwykłej ogórkowej nie występują np. pęczak, koncentrat pomidorowy. Warto jednak taką zupę przygotować, bo jest mega smaczna. A najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki się przegryzą 🙂 Polecam 🙂

Składniki:

 

  • 0,5kg karkówki,
  • 8 szklanek wody,
  • 4 średnie ogórki kiszone,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 cebula,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso myjemy i osuszamy. Zalewamy je zimną wodą, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie i gotujemy około godziny na średnim ogniu pod przykryciem. Zdejmujemy powstałe szumowiny. Po tym czasie mięso wyjmujemy, lekko studzimy i za pomocą widelca lub rękoma dzielimy ja na mniejsze kawałki (wzdłuż włókien).

Pęczak gotujemy 5 minut krócej niż podany czas na opakowaniu. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a ogórki drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy marchewkę i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i warzywa przekładamy do wywaru mięsnego. Dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. 5 minut przed końcem dodajemy pokrojone ogórki wraz z sokiem, rozdrobnione mięso i pęczak. Zupę doprawiamy do smaku. Życzę smacznego 🙂

Uwaga: Zupa najlepiej smakuje dnia następnego, gdy smaki się przegryzą.




1 Komentarz

  1. Osobiście lubię bardzo dokładnie osuszyć mięso po umyciu po to, żeby zalać je wodą.
    Pozdrawiam
    Kristov

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij