Rassolnik czyli zupa ogórkowa po rosyjsku

Nazwa rassolnik wywodzi sie od słowa "rassoł", które oznacza płyn z kwaszenia ogórków lub kapusty. Niektórzy zupę tę nazywają rosyjską wersją polskiej zupy ogórkowej. Myślę, że jest w tym troszkę prawdy, bo smak jest podobny. Aczkolwiek w zupie tej jest mnóstwo składników, które w zwykłej ogórkowej nie występują np. pęczak, koncentrat pomidorowy. Warto jednak taką zupę przygotować, bo jest mega smaczna. A najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki się przegryzą 🙂 Polecam 🙂

Składniki:

 

  • 0,5kg karkówki,
  • 8 szklanek wody,
  • 4 średnie ogórki kiszone,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 cebula,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso myjemy i osuszamy. Zalewamy je zimną wodą, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie i gotujemy około godziny na średnim ogniu pod przykryciem. Zdejmujemy powstałe szumowiny. Po tym czasie mięso wyjmujemy, lekko studzimy i za pomocą widelca lub rękoma dzielimy ja na mniejsze kawałki (wzdłuż włókien).

Pęczak gotujemy 5 minut krócej niż podany czas na opakowaniu. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a ogórki drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy marchewkę i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i warzywa przekładamy do wywaru mięsnego. Dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. 5 minut przed końcem dodajemy pokrojone ogórki wraz z sokiem, rozdrobnione mięso i pęczak. Zupę doprawiamy do smaku. Życzę smacznego 🙂

Uwaga: Zupa najlepiej smakuje dnia następnego, gdy smaki się przegryzą.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij