Barszcz małorosyjski

Moim zdaniem najlepsze zupy to te z dużą ilością warzyw, gęste i z dodatkiem mięsa 🙂 Co jak co, ale mięso lubię bardzo i chętnie i często je przygotowuję 🙂 Ta zupa łączy w sobie aż dwa rodzaje mięsa, bo mięso drobiowe i wieprzowe. Fasola oraz warzywa sprawiają, że jest bardzo sycąca, z powodzeniem zupa ta może zastąpić drugie danie 🙂 Najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu, gdy smaki się przegryzą. Wychodzi jej dość duża porcja, starczy na kilka obiadów. Polecam 🙂

SKŁADNIKI:

  • 1 duży burak,
  • 300g fasoli Piękny Jaś,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • 500g żeberek wieprzowych,
  • 2 udka z kurczaka,
  • 2,5 łyżeczki soli,
  • 3l wody,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 4 ziarna pieprzu,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z cytryny,
  • śmietana 18%,
  • natka pietruszki,

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę zalewamy wodą tak, aby wystawała 2 cm i moczymy przez noc. Następnie gotujemy ją w tej samej wodzie ze szczyptą soli do miękkości. Buraki gotujemy w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Należy uważać, aby się nie rozgotowały i były za miękkie. Mięso myjemy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy żeberka i udka, ziele i liść laurowy. Gotujemy do miękkości.

Ponieważ udko ugotuję się wcześniej więc wyjmujemy je z wywaru po 1-1,5 godzinie. Żeberka gotujemy około 2h i wyjmujemy je z wywaru. Mięso studzimy i rwiemy bądź kroimy na małe kawałki. Wówczas dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę pietruszkę i cała cebulę. Gotujemy zupę do miękkości warzyw. Po około 10-15 minutach dorzucamy ziemniaki. 5 minut przed końcem dodajemy starte buraki, ugotowaną fasolę, porwane mięso i koncentrat pomidorowy. Wyjmujemy cebulę i ją wyrzucamy. Zupę doprawiamy do smaku i zabielamy śmietaną wedle uznania. Każdą porcję posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z pieczywem lub bez. Z uwagi na obecność ziemniaków i fasoli zupa jest już wystarczająco sycąca. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź