To moja kolejna propozycja na jarski obiad. Często pytacie mnie o obiady bez mięsa więc przychodzę Wam z pomocą 😉
Głównymi składnikami placuszków są kukurydza i cebula dymka. Dodałam do nich także mąki kukurydzianej. Placuszki są pyszne i takie puchate. Z powodzeniem możemy podać je na bezmięsny obiad lub jako dodatek do obiadu. Ja podałam je z sosem czosnkowym i pomidorowym. Świetnie smakują na ciepło i na zimno. Na blogu pojawiły się już kiedyś placki z kukurydzy, ale całkiem inne. Te są bardziej puszyste. Polecam oba przepisy, bo placki wychodzą z nich przepyszne 😉
SKŁADNIKI (3-4 porcje):
- 350g odsączonej kukurydzy z puszki (około 1,5 puszki),
- 3 jajka,
- 150g mąki pszennej,
- 75g mąki kukurydzianej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 niepełna szklanka maślanki,
- 2-3 cebule dymki,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Odważamy odpowiednią ilość odsączonej kukurydzy. Cebule dymki drobno siekamy (cebulkę i szczypiorek). Mąkę pszenną mieszamy z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepujemy, dodajemy maślankę i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę – uzyskamy gęste ciasto. Wówczas dodajemy dymki oraz kukurydzę, dodajemy sól, pieprz do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy porcję ciasta. Smażymy pulchne placuszki na rumiano z obu stron.
Życzę smacznego 🙂
Wyszły wybornie?
Cieszę się, że smakowały ?