- 100g mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- pieprz,
- 1 jajko,
- szczypta chili,
- 8 łyżek mleka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/3 papryki czerwonej,
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 cebule dymki,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- SOS:
- 250ml jogurtu naturalnego,
- 1-2 cebule dymki,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcję ciasta warzywnego, rozpłaszczamy łyżką i smażymy na wolnym ogniu placuszki na rumiano.
W tym czasie przygotowujemy sos. Dymkę drobno siekamy i mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Sos można przygotować kilka godzin wcześniej, wówczas cebula przegryzie się z jogurtem i będzie jeszcze lepszy.
Gotowe placuszki podajemy z sosem.
Proponuję podać je także z sosem pomidorowym lub ketchupem. Smacznego 🙂