Sushi bowl to prosty sposób na podanie sushi w miseczce. Nie musimy nic zwijać, a wszystkie składniki tylko ułożyć w misce. Zwieńczeniem są pyszne sosy: sojowy, słodki sos chili lub sriracha oraz majonez. To szybkie i bardzo efektowne danie, zachwyca smakiem i wyglądem. Polecam!
Ryż do sushi można kupić w supermarketach na dziale z żywnością orientalną. Spokojnie w domu możesz użyć zwykłego białego ryżu. Będzie co prawda sypki, ale tutaj nie mamy zwijania więc nic nam się nie rozsypie.
Pyszny sposób na podanie sushi. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i polewamy sosem.
Proste sushi bowl z łososiem
Składniki (2 porcje):
- PIECZONY ŁOSOŚ:
- 2 filety z łososia (2*125g),
- sól i pieprz,
- sos sojowy,
- sok z cytryny,
- DODATKOWO:
- 150g ryżu do sushi + 300g wody,
- 1/2 marchewki,
- 1/3 zielonego ogórka,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sos sojowy,
- słodki sos chili lub sos sriracha,
- majonez,
- sezam
Przygotowanie:
Filety z łososia skrop sokiem z cytryny. Następnie każdy pole sosem sojowym (około 3 łyżeczki). Oprósz odorbiną soli i pieprzu. Tak przygotowane filety najlepiej odstawić do zamarynowania (jeśli mamy czas).
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, góra-dół. Pieczemy łososia około 10-12 minut.
Ryż do sushi gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
* Jeśli nie masz takiego ryżu to użyj zwykłego białego ryżu i ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Marchewkę kroimy w cienkie słupki. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę.
Ciepły ryż nałóż do 2 miseczek. Na wierzch wyłóż łososia podzielonego na mniejsze kawałki oraz wszystkie warzywa. Całość polej sosem sojowym (około 1-2 łyżeczek na porcje), majonezem, słodkim sosem chili (do smaku) i posyp sezamem. Podawaj od razu. Smacznego!