Proste sushi bowl z łososiem

Sushi bowl to prosty sposób na podanie sushi w miseczce. Nie musimy nic zwijać, a wszystkie składniki tylko ułożyć w misce. Zwieńczeniem są pyszne sosy: sojowy, słodki sos chili lub sriracha oraz majonez. To szybkie i bardzo efektowne danie, zachwyca smakiem i wyglądem. Polecam!

Ryż do sushi można kupić w supermarketach na dziale z żywnością orientalną. Spokojnie w domu możesz użyć zwykłego białego ryżu. Będzie co prawda sypki, ale tutaj nie mamy zwijania więc nic nam się nie rozsypie.

Proste sushi bowl z łososiem

Proste sushi bowl z łososiem

Pyszny sposób na podanie sushi. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i polewamy sosem.

Proste sushi bowl z łososiem

Składniki (2 porcje):

  • PIECZONY ŁOSOŚ:
  • 2 filety z łososia (2*125g),
  • sól i pieprz,
  • sos sojowy,
  • sok z cytryny,
  • DODATKOWO:
  • 150g ryżu do sushi + 300g wody,
  • 1/2 marchewki,
  • 1/3 zielonego ogórka,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sos sojowy,
  • słodki sos chili lub sos sriracha,
  • majonez,
  • sezam

Przygotowanie:

Filety z łososia skrop sokiem z cytryny. Następnie każdy pole sosem sojowym (około 3  łyżeczki). Oprósz odorbiną soli i pieprzu. Tak przygotowane filety najlepiej odstawić do zamarynowania (jeśli mamy czas).

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, góra-dół. Pieczemy łososia około 10-12 minut.

Ryż do sushi gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

* Jeśli nie masz takiego ryżu to użyj zwykłego białego ryżu i ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Marchewkę kroimy w cienkie słupki. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę.

Ciepły ryż nałóż do 2 miseczek. Na wierzch wyłóż łososia podzielonego na mniejsze kawałki oraz wszystkie warzywa. Całość polej sosem sojowym (około 1-2 łyżeczek na porcje), majonezem, słodkim sosem chili (do smaku) i posyp sezamem. Podawaj od razu. Smacznego!

Jeśli przygotujesz sushi bowl z łososiem to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź