Kurczak w sosie po luizjańsku

To pyszny pomysł na obiad z jednej patelni. Robi się go naprawdę szybko i bezproblemowo. Przyprawy charakterystyczne dla kuchni luizjańskiej to: słodka i wędzona papryka, suszone oregano, tymianek, czosnek i chili. W tej mieszance przypraw marynujemy kurczaka i odkładamy na (najlepiej całą) noc do lodówki. Przysłowiową „kropką nad i” jest pyszny sosik o słodkim, kwaśnym i ostrym smaku. Sosik jest szklisty, gęsty. Idealnym dodatkiem do takiego mięsa w sosie będzie ryż lub kasza bulgur i warzywa z wody (np. brokuł, szparagi, fasolka szparagowa) lub sałata z sosem vinegret.

Kurczak w sosie po luizjańsku

Kurczak w sosie po luizjańsku

SKŁADNIKI:

  • 700g piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki,
  • Szczypta pieprzu i chili,
  • ½ łyżeczki czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • Mąka do panierowania,
  • Olej do smażenia,
  • DODATKOWO:
  • 1 mała cebula,
  • 150g oczyszczonej papryki,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 szklanka bulionu drobiowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili,

PRZYGOTOWANIE:

Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze fileciki. Oprószamy je wszystkimi przyprawami, dodajemy 1 łyżkę oleju. Mięso mieszamy tak, aby każdy kawałek pokrył się przyprawami. Mięso odkładamy do zamarynowania na całą noc.

Cebulę, selera i paprykę kroimy w kostkę.

Następnego dnia mięso panierujemy w odrobinie mąki tzn. mąkę wsypujemy do miseczki, obtaczamy fileciki z obu stron i strzepujemy jej nadmiar. Kolejno mięso obsmażamy z obu stron na rumiano. Mięso wyjmujemy na talerz i odkładamy na bok. Na patelnię wkładamy wszystkie warzywa (dolewamy ewentualnie odrobinę oleju) i smażymy 2-3 minuty razem. Dodajemy podsmażone mięso i całość zalewamy bulionem. Dodajemy także słodki sos chili, sos sojowy i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia. Gotujemy pod przykryciem 2-3 minuty. W między czasie obracamy mięso na drugą stronę. Sos po tym czasie powinien zgęstnięć. Sos doprawiamy do smaku.

Kurczaka podajemy oprószonego natką lub szczypiorkiem np. z ryżem czy kaszą bulgur i gotowanym brokułem, szparagami, fasolką szparagową.

Życzę smacznego!

Kurczak w sosie po luizjańsku

Kurczak w sosie po luizjańsku

Inspiracja

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij