To pyszny pomysł na obiad z jednej patelni. Robi się go naprawdę szybko i bezproblemowo. Przyprawy charakterystyczne dla kuchni luizjańskiej to: słodka i wędzona papryka, suszone oregano, tymianek, czosnek i chili. W tej mieszance przypraw marynujemy kurczaka i odkładamy na (najlepiej całą) noc do lodówki. Przysłowiową „kropką nad i” jest pyszny sosik o słodkim, kwaśnym i ostrym smaku. Sosik jest szklisty, gęsty. Idealnym dodatkiem do takiego mięsa w sosie będzie ryż lub kasza bulgur i warzywa z wody (np. brokuł, szparagi, fasolka szparagowa) lub sałata z sosem vinegret.
SKŁADNIKI:
- 700g piersi z kurczaka,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki wędzonej papryki,
- Szczypta pieprzu i chili,
- ½ łyżeczki czosnku,
- 1 łyżka oleju,
- Mąka do panierowania,
- Olej do smażenia,
- DODATKOWO:
- 1 mała cebula,
- 150g oczyszczonej papryki,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 1 szklanka bulionu drobiowego,
- 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- 1 i 1/2 łyżki słodkiego sosu chili,
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze fileciki. Oprószamy je wszystkimi przyprawami, dodajemy 1 łyżkę oleju. Mięso mieszamy tak, aby każdy kawałek pokrył się przyprawami. Mięso odkładamy do zamarynowania na całą noc.
Cebulę, selera i paprykę kroimy w kostkę.
Następnego dnia mięso panierujemy w odrobinie mąki tzn. mąkę wsypujemy do miseczki, obtaczamy fileciki z obu stron i strzepujemy jej nadmiar. Kolejno mięso obsmażamy z obu stron na rumiano. Mięso wyjmujemy na talerz i odkładamy na bok. Na patelnię wkładamy wszystkie warzywa (dolewamy ewentualnie odrobinę oleju) i smażymy 2-3 minuty razem. Dodajemy podsmażone mięso i całość zalewamy bulionem. Dodajemy także słodki sos chili, sos sojowy i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia. Gotujemy pod przykryciem 2-3 minuty. W między czasie obracamy mięso na drugą stronę. Sos po tym czasie powinien zgęstnięć. Sos doprawiamy do smaku.
Kurczaka podajemy oprószonego natką lub szczypiorkiem np. z ryżem czy kaszą bulgur i gotowanym brokułem, szparagami, fasolką szparagową.
Życzę smacznego!