Dzisiaj przedstawiam Wam mój hit obiadowy! 🙂 Makaron z warzywami i kurczakiem to danie, które przygotowuje bardzo często na obiad. Po pierwsze jest mega pyszne, po drugie robi się je bardzo szybko, po trzecie smakuje super na ciepło i na zimno - więc mogę je spokojnie zabrać ze sobą na uczelnię. Uwierzcie mi na słowo, zachwyci Was smak tak przygotowanego makaronu. Sekret tkwi we wcześniejszym podpieczeniu makaronu. Spróbujcie, na pewno nie pożałujecie! 🙂
Składniki:
- makaron nitki 250g
- sól,
- 2 kostki bulion wołowy
- sos sojowy 100ml
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 pierś z kurczaka
- pieczarki 250g,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Kurczaka kroimy na mniejsze części i marynujemy w przyprawie do kurczaka. Na blachę wysypujemy makaron i wstawiamy go do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut – tzn. do momentu aż się zarumieni.
W tym czasie podsmażamy kurczaka na rumiano. Na drugiej patelni podsmażamy paprykę i pieczarki do miękkości. Lekko przestudzony makaron wrzucamy na patelnię, zalewamy wodą tak, aby wystawała 1 cm ponad makaron, wkruszamy kostki i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia kostek. Całość przykrywamy i gotujemy pod przykryciem do momentu wchłonięcia wody. Ewentualnie, gdyby makaron był jeszcze twardy można podlać wrzątkiem. Kiedy makaron będzie gotowy łączymy go z sosem sojowym, z warzywami i kurczakiem i podajemy. Smacznego 😉
Witam mam pytanie czy te kostki bulionowe można zastąpić rosołem ? nie uzywam kostek ;/
Można użyć rosołu, ale polecałabym taki z dodatkiem wołowiny. Ta wołowina ma tutaj wpływ na smak dania 🙂
Czy to ma być makaron do rosołu ? Jak mam go upiec ? Taki suchy wsypać na blaszkę? Ile wody do tej kostki dać
Tak, suchy makaron wsypujemy na blaszkę i pieczemy. W zależności od wielkości patelni wody wlewamy 1 cm ponad poziom makaronu.
Danie mi wyszło baardzo słone.
Monika
To następnym razem można nie marynować kurczaka, może zostało użyte za dużo przyprawy?
Czy zamiast nitek można użyć innego rodzaju makaronu?
Niestety, ale w tym przepisie tylko nitki ?
Hmm. Jak dla mnie dobre. Tylko trzeba określić jaki sos sojowy. Bo ja dalam 50 ml ciemnego i baaardzo slone wyszło. Musiałam surowego ziemniaka wkładać żeby sól zlikwidować. Ale drugi raz jak będę robić to już będę wiedzieć. Ogólnie bardzo smaczne wyszlo
Też się kiedyś przejechałam na ciemnym sosie sojowym i miałam nauczkę 🥲 Jeśli będzie potrzebny ciemny sos to będę na pewno pisała w przepisie.
Pyszne. Będę robić częściej ?
Bardzo się cieszę, że smakowało ?