Naleśnikowe koperty z pieczarkami, porem i żółtym serem

Zapraszam na kolejny przepis z cyklu Tygodniowy Maraton Naleśnikowy. Dzisiejsza propozycja to naleśniki jarskie.

Takie naleśniki to pomysł na sycący bezmięsny obiad. Najlepiej smakują same lub polane ketchupem, podane na ciepło (wówczas żółty ser się rozpuszcza). Naleśniki świetnie się odgrzewają więc można je przygotować dnia poprzedniego. Są hitem w naszym domu. Często przygotowuję je na piątkowy obiad.

Naleśnikowe koperty z pieczarkami, porem i żółtym serem

Naleśnikowe koperty z pieczarkami, porem i żółtym serem

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • NALEŚNIKI (10-12 sztuk):

  • 2 jajka,

  • 2 szklanki mąki,

  • ½ łyżeczki soli,

  • 1 i ½ szklanki mleka,

  • 1 i 1/3 szklanki wody,

  • 2 łyżki oleju,

  • NADZIENIE:

  • 500 g pieczarek,

  • 250g żółtego sera,

  • 2 pory,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.

Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. Pieczarki kroimy w plasterki, a większe w półplasterki. Podsmażamy je na patelni do momentu aż cała woda wyparuję. Pieczarki przekładamy do miski. Pora kroimy w półplasterki i obsmażamy go krótko na patelni. Pora przekładamy do pieczarek. Do wystudzonych składników dodajmy żółty ser, mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku.

Na każdym naleśniku układamy porcję nadzienia. Naleśnika składamy w kształt koperty. Obsmażamy go na patelni z obu stron na rumiano – naleśniki układamy najpierw łączeniem do dołu.

Naleśniki podajemy na ciepło np. z dodatkiem sosu pomidorowego, ketchupem, majonezem.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Do farszu możemy dodać także posiekaną natkę pietruszki.

2) Farsz możemy wzbogacić dodatkiem szynki (około 150g).

Naleśnikowe koperty z pieczarkami, porem i żółtym serem

Naleśnikowe koperty z pieczarkami, porem i żółtym serem

Naleśnikowe koperty z pieczarkami, porem i żółtym serem

Naleśnikowe koperty z pieczarkami, porem i żółtym serem

Naleśnikowe koperty z pieczarkami, porem i żółtym serem

Naleśnikowe koperty z pieczarkami, porem i żółtym serem





4 komentarzy

  1. robiłam kiedyś podobne ale bez pora.

    • cukiereczek

      Aniu, dodatek pora moim zdaniem jest tutaj niezbędny 🙂

  2. M

    Hej ?jaki będzie najlepszy rodzaj sera?

    • cukiereczek

      Użyłam sera gouda.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij