Wiecie doskonale, że bardzo lubię placuszki. Zazwyczaj przygotowuję je w wersji na słodko, ale coraz bardziej przekonuje się do tych na słono. Po placuszkach z kukurydzą przyszła pora na placki z pieczarkami. Sama nie wiem, które są lepsze. Obie wersje bardzo nam smakowały. Najlepiej podać je z ulubionym sosem np. czosnkowym lub pomidorowym. Takie placki będą idealne na obiad czy kolację, a także na śniadanie.
Składniki:
- 500g pieczarek,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego,
- 1 szklanka mąki,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- Sos:
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki majonezu,
- 2-3 ząbki czosnku,
- ocet winny,
- sól,
- pieprz,
- szczypta oregano i bazylii,
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Do miski wbijamy jajko, dodajemy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i jogurt, mieszamy. Całość mieszamy z pieczarkami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie placki na średnim ogniu na rumiano.
W tym czasie przygotowujemy sos: Do miseczki dodajemy śmietanę, jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek - mieszamy. Dodajemy zioła i doprawiamy jeszcze octem winnym. Aby sos był bardziej kremowy można go dodatkowo zmiksować blenderem. Placki podajemy na ciepło z sosem. Smacznego 🙂