Placki pieczarkowe

Wiecie doskonale, że bardzo lubię placuszki. Zazwyczaj przygotowuję je w wersji na słodko, ale coraz bardziej przekonuje się do tych na słono. Po placuszkach z kukurydzą przyszła pora na placki z pieczarkami. Sama nie wiem, które są lepsze. Obie wersje bardzo nam smakowały. Najlepiej podać je z ulubionym sosem np. czosnkowym lub pomidorowym. Takie placki będą idealne na obiad czy kolację, a także na śniadanie.

Składniki:

  • 500g pieczarek,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • Sos:
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • ocet winny,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta oregano i bazylii,

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Do miski wbijamy jajko, dodajemy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i jogurt, mieszamy. Całość mieszamy z pieczarkami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie placki na średnim ogniu na rumiano.




W tym czasie przygotowujemy sos: Do miseczki dodajemy śmietanę, jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek - mieszamy. Dodajemy zioła i doprawiamy jeszcze octem winnym. Aby sos był bardziej kremowy można go dodatkowo zmiksować blenderem. Placki podajemy na ciepło z sosem. Smacznego 🙂

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij