Pierogi szwedzkie

To kolejna propozycja w tygodniu pierogowym 😉 Pierogi, które znamy, są zazwyczaj gotowane i mają określony, dobrze nam znany kształt. Natomiast w Szwecji pierogi to pieczone podłużne bułeczki z nadzieniem pieczarkowym. Świetnie smakują same, ale także podane z czerwonym barszczem. O takich pierogach mogliśmy usłyszeć w książce „Dzieci z Bullerbyn”.

Pierogi szwedzkie

Pierogi szwedzkie

SKŁADNIKI (10-12 sztuk):

  • CIASTO:
  • 500g mąki,
  • 30g świeżych drożdży,
  • Szczypta soli,,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 żółtko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 80g masła,
  • NADZIENIE:
  • 1 kg pieczarek,
  • 2 cebule,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Ostra papryka,
  • Masło do smażenia,
  • Dodatkowo:
  • Białko do posmarowania bułeczek,
  • Czarnuszka bądź sezam

PRZYGOTOWANIE:

Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 2-3 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia na 10-15 minut. W misce ucieramy żółtko, dodajemy rozczyn i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 40 minut).

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Pieczarki drobno siekamy, a cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż cała woda z nich odparuję. Wówczas doprawiamy do smaku. Farsz powinien być pikantny.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i chwilę wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko na prostokąt. Jeden bok prostokąta powinien być taki jak nasza blaszka do pieczenia. Duży prostokąt dzielimy na mniejsze prostokąty o szerokości 8-10cm. Na każdym prostokącie układamy porcję farszu i zlepiamy końce tak, aby powstał podłużny paluch. Drożdżowe paluchy układamy na blaszce w pewnych odstępach od siebie łączeniem do dołu. Smarujemy je roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Bułeczki pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do zarumienia).

Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego 🙂

Pierogi szwedzkie

Pierogi szwedzkie

Pierogi szwedzkie

Pierogi szwedzkie





9 komentarzy

  1. Pyszne. U mnie w wersji z pieczarkami i mięsem. Najbardziej zachwyciło mnie ciasto, które jest idealne i super się nim pracuje

    • cukiereczek

      Tajka81 cieszę się, że smakowały 😉 Prezentują się wyśmienicie 😉

  2. Witam. Wyglądają cudownie . Mam pytanie ile użyć drożdży suchych . Z góry dziękuje

    • cukiereczek

      7g ?

    • Miałam taki problem ostatnio bo zapas drożdży suchych dla pułku ani grama świeżych.. Znalazłam w Google, ze 30 droższy swiezych to tyle co 9g suchych.
      A te pierożki wyglądają apetycznie.. Ja dla odmiany zrobię z budyniem ??

  3. Przepis super, polecam

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowało ?

  4. Po prostu pożarłam oczami, tym bardziej, że zdjęcia cudowne 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję i polecam ♥️

Zostaw odpowiedź