To kolejna propozycja w tygodniu pierogowym 😉 Pierogi, które znamy, są zazwyczaj gotowane i mają określony, dobrze nam znany kształt. Natomiast w Szwecji pierogi to pieczone podłużne bułeczki z nadzieniem pieczarkowym. Świetnie smakują same, ale także podane z czerwonym barszczem. O takich pierogach mogliśmy usłyszeć w książce „Dzieci z Bullerbyn”.
SKŁADNIKI (10-12 sztuk):
- CIASTO:
- 500g mąki,
- 30g świeżych drożdży,
- Szczypta soli,,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 żółtko,
- 1 szklanka mleka,
- 80g masła,
- NADZIENIE:
- 1 kg pieczarek,
- 2 cebule,
- Sól,
- Pieprz,
- Ostra papryka,
- Masło do smażenia,
- Dodatkowo:
- Białko do posmarowania bułeczek,
- Czarnuszka bądź sezam
PRZYGOTOWANIE:
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 2-3 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia na 10-15 minut. W misce ucieramy żółtko, dodajemy rozczyn i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 40 minut).
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Pieczarki drobno siekamy, a cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż cała woda z nich odparuję. Wówczas doprawiamy do smaku. Farsz powinien być pikantny.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i chwilę wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko na prostokąt. Jeden bok prostokąta powinien być taki jak nasza blaszka do pieczenia. Duży prostokąt dzielimy na mniejsze prostokąty o szerokości 8-10cm. Na każdym prostokącie układamy porcję farszu i zlepiamy końce tak, aby powstał podłużny paluch. Drożdżowe paluchy układamy na blaszce w pewnych odstępach od siebie łączeniem do dołu. Smarujemy je roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Bułeczki pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do zarumienia).
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego 🙂
Pyszne. U mnie w wersji z pieczarkami i mięsem. Najbardziej zachwyciło mnie ciasto, które jest idealne i super się nim pracuje
Tajka81 cieszę się, że smakowały 😉 Prezentują się wyśmienicie 😉
Witam. Wyglądają cudownie . Mam pytanie ile użyć drożdży suchych . Z góry dziękuje
7g ?
Miałam taki problem ostatnio bo zapas drożdży suchych dla pułku ani grama świeżych.. Znalazłam w Google, ze 30 droższy swiezych to tyle co 9g suchych.
A te pierożki wyglądają apetycznie.. Ja dla odmiany zrobię z budyniem ??
Przepis super, polecam
Cieszę się, że smakowało ?
Po prostu pożarłam oczami, tym bardziej, że zdjęcia cudowne 🙂
Bardzo dziękuję i polecam ♥️