Makaron po turecku to pyszne danie obiadowe, które przygotujesz w przysłowiowe 15 minut. Znajdziesz tutaj makaron, szybki sos pomidorowy z wołowiną, jogurt naturalny z czosnkiem i masełko aromatyzowane miętą. Całość jest pyszna, sycąca, kremowa, orzeźwiająca.

Makaron po turecku
Tak przygotowany makaron można zjeść na ciepło lub na zimno. Danie zaskakująco dobrze smakuje na zimno i będzie idealne na upalne dni. Polecam!

Makaron po turecku
Więcej przepisów na szybkie dania makaronowe
- Spaghetti alla carbonara z mascarpone
- Tortellini alla Panna
- Szybkie spaghetti bolognese
- Makaronowa patelnia z mięsem mielonym

Makaron po turecku
Pyszny i szybki do przygotowania sycący obiad.
Makaron po turecku (2 porcje):
Składniki:
- 250g makaronu rurki,
- 250g mielonej wołowiny,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek do smażenia,
- DODATKOWO:
- 200g gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 ząbek czosnku,
- świeża mięta,
- słodka papryka,
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Jogurt mieszamy z 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Odstawiamy na bok.
Cebulę i czosnek, obieramy. Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wkładamy mięso i cebulę. Smażymy razem przez 3-5 minut, na rumiano. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i koncentrat pomidorowy. Dodajemy około pół szklanki wody z gotowania makaronu do zawartości patelni i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.
W rondelku umieszczamy masło, odrobinę posiekanej mięty i szczyptę słodkiej papryki. Zagotowujemy.
Makaron rozkładamy na 2 talerze. Następnie wykładamy jogurt. Kolejno wykładamy ciepły mięsny sosik. A całość polewamy miętowym ciepłym masłem. Dekorujemy pomidorkami. Smacznego!

Makaron po turecku