Kurczak po kenijsku

Kurczak po kenijsku czyli aksamitny sos z dodatkiem masła orzechowego - to danie, które przygotujecie w 25-30 minut. Najlepiej smakuje z ryżem: białym, brązowym bądź dzikim. Nie pierwszy raz zdarzyło mi się dodać masło orzechowe do dania wytrawnego. Przygotowywałam z jego dodatkiem m.in. zupę, makaron i kurczaka. Każda z tych potraw była pyszna i miała niezapomniany smak. Również ten sos mogę polecić z czystym sumieniem. Masło orzechowe nie dominuję nad całością. Nie jest go ani za dużo, ani za mało - daje delikatny, orzechowy posmak. A dzięki niemu sos jest bardzo kremowy.

Zdjęcia dania wykonałam na mojej nowej desce - to jej debiut 🙂 Za jej przygotowanie dziękuję mojemu Michałowi. Kosztowała mnóstwo czasu i zaangażowania, dziękuję 😉

Kurczak po kenijsku

Kurczak po kenijsku

SKŁADNIKI :

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (około 500g),
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g),
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka i ostra papryka,
  • Olej do smażenia,
  • Ryż do podania

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Kolejno dodajemy mięso, mieszamy i smażymy kolejne 10-15 minut pod przykryciem (do momentu aż sos zrobi się gęsty, cała woda z pomidorów odparuję). Wówczas dodajemy masło orzechowe, dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Podajemy z ryżem np. dzikim.

Smacznego 🙂

Kurczak po kenijsku

Kurczak po kenijsku

Kurczak po kenijsku

Kurczak po kenijsku





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź