Orzechowa zupa z brukselką

Zapraszam dzisiaj na pyszną, lekką zupkę z orzechową nutą - a to za sprawą dodatku masła orzechowego. Moim zdaniem brukselka to dość kontrowersyjne warzywo, podobnie jak szpinak, nie wszyscy za nią przepadają. Ja jednak należę do jej zwolenników. Myślę, że dzięki tej zupie wiele dzieci może pokochać brukselkę, bo dodałam do niej masło orzechowe, a kto go nie lubi?
Zupę gorąco polecam, pamiętajcie, żeby nie rozgotować brukselki, powinna być "chrupiąca".

Składniki:

  • 450g brukselki świeżej lub mrożonej,
  • 1 marchewka,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2,5 łyżki masła orzechowego,
  • 100g śmietany kremówki,
  • prażona cebulka do posypania około 3 łyżki,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Gotujemy ją w bulionie około 10 minut. Dodajemy mrożoną brukselkę i gotujemy jeszcze 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Brukselka nie powinna się rozpaść. Śmietanę mieszamy z masłem orzechowym i kilkoma łyżkami wywaru z zupy. Wlewamy ją powoli do zupy szybko mieszając. Zupę doprawiamy do smaku.

Każdą porcję na talerzu posypujemy prażoną cebulą i natką pietruszki. Życzę smacznego 🙂 Jeżeli używamy świeżej brukselki to dodajemy ją razem z marchewką około 25 minut.





2 komentarzy

  1. Hej.jaki smak ma ta zupa,polecasz?

    • cukiereczek

      MONIA zupa ma delikatny, kremowy smak, z orzechową nutą 😉 Tak, polecam!

Zostaw odpowiedź