Makaron z masłem orzechowym i brokułami

Jeżeli po weekendzie nie macie czasu na przygotowanie obiadu to z pewnością z pomocą przyjdzie Wam ten przepis. Makarony to chyba najszybsze obiady na świecie. Do swojego makaronu dodałam masło orzechowe, bo je uwielbiam 🙂 Pokombinowałam i dodałam jeszcze brokuły i orzeszki ziemne, wyszedł bardzo lekki, kremowy, orzechowy sosik, bardzo sycący. Polecam Wam go gorąco.

Składniki:

  • 400 g makaronu świderki,
  • 200 g piersi z kurczaka,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • 250 g brokułów,
  • 30 g orzeszki ziemne,
  • SOS:
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 200 g śmietany kremówki,
  • 150 ml mleka
Przygotowanie:

 

Pierś z kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą, pieprzem i papryką, odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie podsmażamy ją na rumiano. Brokuła dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę. Brokuła wkładamy do wrzątku i gotujemy 4-5 minut (po tym czasie brokuł powinien być jędrny i miękki).

Jak ugotować brokuły?

Jak ugotować brokuły?

Brokuła wyjmujemy i wkładamy do miski z zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Wyjmujemy na sitko i czekamy aż obcieknie z wody. Na patelni rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy drobną posiekaną cebulą i podsmażamy ją, po chwili dodajemy czosnek. Kolejno wlewamy mleko i dodajemy masło orzechowe. Całość gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając aż do rozpuszczenia masła. Dodajemy sos sojowy i śmietankę - całość zagotowujemy i wyłączamy ogień. Doprawiamy ewentualnie do smaku. Do garnka z sosem dodajemy makaron, brokuła i kurczaka, całość mieszamy tak, aby sos pokrył wszystkie składniki. Podajemy na ciepło. Każdą porcję posypujemy garścią orzeszków ziemnych. Smacznego 😉





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź