Na blogu macie już spory wybór dań orientalnych. Dziś prezentuję Wam danie ekspresowe w przygotowaniu. Kurczak kokosowy to chrupiące kąski kurczaka w kleistym, słodko-pikantnym sosie. Panierka do kurczaka to mąka ziemniaczana wymieszana z wiórkami kokosowymi. Natomiast sos to tylko 2 składniki: słodki sos chili i ketchup. Kurczaka podajemy z ryżem. Jako dodatek proponuję orientalną surówkę z pekinki.
A ta piękna miseczka kokosowa to prezent od siostry i szwagra wprost z Tajlandii <3
SKŁADNIKI:
- KURCZAK:
- 600g piersi z kurczaka,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki białego pieprzu,
- ½ łyżeczki mielonego imbiru,
- ½ łyżeczki suszonego czosnku,
- 2 jajka,
- 8 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 8 łyżek wiórek kokosowych
- Olej do smażenia,
- SOS:
- 5 łyżek słodkiego sosu chili,
- 2 łyżki ketchupu,
- ½ szklanki wody,
- DODATKOWO:
- 300g ryżu do podania,
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek. Następnie mięso kroimy w kostkę około 2cm. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz 1 łyżkę oleju i mieszamy dokładnie. Mięso odstawiamy do zamarynowania na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Na głębszej patelni rozgrzewamy około 2 cm oleju do smażenia. Przygotowujemy 2 miseczki. Do pierwszej wbijamy jajka i je roztrzepujemy. Do drugiej wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, mieszamy. Kawałki kurczaka maczamy najpierw w jajku. Następnie obtaczamy je w mieszance mąki ziemniaczanej i wiórek kokosowych. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy je na rumiano po około 2 minuty z każdej strony. Mięso wyjmujemy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gdy mięso mamy już usmażone to wylewamy cały tłuszcz z patelni i przecieramy ją ręcznikiem papierowym lub używamy nowej (czystej) patelni. Na patelnię wkładamy podsmażone mięso i wlewamy wodę, zagotowujemy. Dodajemy słodki sos chili i ketchup, mieszamy do połączenia składników, zagotowujemy. Kurczak kokosowy jest gotowy. Wykładamy go na ugotowany ryż.
Życzę smacznego!