Orientalna surówka z pekinki

To pyszny dodatek do dań typu chińskiego. Na blogu znajdziecie już surówkę z kapusty, którą można także podać do dań orientalnych. Aczkolwiek ta jest dużo szybsza do przygotowania. Kluczowym składnikiem sosu jest słodki sos chili.

SKŁADNIKI:

  • ½ główki kapusty pekińskiej,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 mała cebula,
  • SOS:
  • 2 i ½ łyżki majonezu,
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili,
  • 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę drobno szatkujemy. Marchewkę i cebulę obieramy. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy.

Kapustę przekładamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i wygniatamy chwilkę rękoma. Dodajemy składniki sosu i mieszamy. Surówkę doprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Życzę smacznego!

Orientalna surówka z pekinki

Orientalna surówka z pekinki





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź