Soczyste mięso i chrupiąca panierka – te smaczne kąski zna wielu z nas. Teraz możemy przygotować je sami w domu. Wiedzieliście, że to takie proste? 🙂
Ich sekret tkwi w panierce. Najpierw przygotowujemy ciasto, w którym marynujemy mięso. Następnie kurczaka panierujemy w mące i smażymy w gorącym oleju. Dzięki temu mięso jest soczyste w środku, a panierka chrupiąca z zewnątrz. Moim zdaniem obowiązkowym dodatkiem do tak przygotowanych pałek kurczaka będą frytki oraz sos np. tysiąca wysp lub barbecue.
SKŁADNIKI:
-
8 pałek z kurczaka,
-
1/3 łyżeczki soli,
-
2/3 łyżeczki słodkiej papryki,
-
1/3 łyżeczki ostrej papryki,
-
Szczypta cayenne,
-
CIASTO:
-
1 jajko,
-
150ml mleka,
-
1 szklanka mąki pszennej,
-
1 łyżeczka soli,
-
1 łyżeczka słodkiej papryki,
-
1 łyżeczka cayenne,
-
DO OBTOCZENIA:
-
1 szklanka mąki,
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy skórę. Oprószamy je solą, słodką i ostrą papryką oraz pieprzem cayenne. Mięso zostawiamy na co najmniej pół godziny w lodówce. W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia. Do miski z ciastem wkładamy pałki z kurczaka i dokładnie mieszamy, aby ciasto pokryło dokładnie mięso. Mięso odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Wyjmujemy je pół godziny przed smażeniem z lodówki, aby się ociepliło i nabrało temperatury pokojowej.
W rondlu rozgrzewamy olej. Na talerzyk wysypujemy mąkę. Wyjmujemy pojedynczo pałki z kurczaka z miski i obtaczamy w mące. Nadmiar mąki strzepujemy. Pałki wkładamy do gorącego oleju i smażymy około 12-15 minut. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowych ręcznikach.
Podajemy z ulubionym sosem i frytkami.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
-
Ważne jest, aby mięso osiągnęło temperaturę pokojową. Jeśli będzie zimne to będzie obniżało temperaturę oleju i mięso będzie chłonęło za dużo tłuszczu.
-
Olej nie może być za gorący, bo mięso za szybko się usmaży, a będzie surowe w środku.
Jestem ciekawa, czy faktycznie smakują podobnie, bo wyglądają na takie:-)
Ja co prawda nie lubię takiej panierki, ale ten kurczak faktycznie wygląda jak z KFC 🙂
Fantastycznie wygląda, muszę wypróbować przepis 🙂
nie jadam w takich miejscach, ale przepis na kurczaka bardzo fajny 🙂
Ciekawe jak smakuje 🙂
Ekstra! Uwielbiam takie domowe wersje fast foodow; po pizzy spróbowałam tego kurczaka i na pewno wroce po wiecej!
Ewelina wyglądają pysznie 🙂 Ciesze się, że smakowały.