Kaszotto primavera

Sezon na młode warzywa w pełni. Jako pierwsze pojawiły się szparagi. Ale mamy także obecne brokuły czy kalarepkę. Czy takie delikatne i kremowe danie z kaszy nie wydaje się odpowiednie na tę porę roku? Jest to danie jednogarnkowe, szybkie do przygotowania. Obfituję w moc zielonych warzyw i zdrową kaszę. Z warzywami możemy troszkę pokombinować w zależności od naszych preferencji smakowych. Możemy dodać jeszcze cukinię, szpinak, jarmuż, zielony groszek lub groszek cukrowy lub zastąpić nimi któreś z podanych warzyw.

Kaszotto primavera

Kaszotto primavera

SKŁADNIKI(4 porcje):

  • 2/3 szklanki kaszy pęczak,
  • 2,5-3 szklanki bulionu warzywnego (lub wody),
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 1 kalarepa,
  • ½ pęczka szparagów (250g),
  • 200g różyczek brokułu,
  • 1 szklanka obranego i ugotowanego bobu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżki śmietany kremówki,
  • Szczypta cukru,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pora kroimy w półtalarki (jasną część). Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. Dokładnie je płuczemy i kroimy w 2cm skośne plasterki. Brokuł dzielimy na małe różyczki, płuczemy. Kalarepkę obieramy i kroimy w słupki. Bób gotujemy do miękkości, obieramy i odmierzamy 1 szklankę.

Na większej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę oraz pora. Kolejno dodajemy kaszę pęczak i smażymy razem mieszając 2 minuty. Wlewamy wino, chwilę gotujemy aż wino wyparuje. Wówczas całość zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 20-25 minut. Danie kilka razy mieszamy podczas gotowania.




Następnie dodajemy szparagi, brokuł, kalarepkę i gotujemy pod przykryciem 5 minut. Danie odkrywamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty doprawiając do smaku. Kaszotto zdejmujemy z ognia, dodajemy bób i śmietankę. Mieszamy do połączenia i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Każdą porcję możemy dodatkowo posypać startym parmezanem.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Po pominięciu śmietany danie będzie wegańskie.

Kaszotto primavera

Kaszotto primavera

Kaszotto primavera

Kaszotto primavera





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij