Sezon na młode warzywa w pełni. Jako pierwsze pojawiły się szparagi. Ale mamy także obecne brokuły czy kalarepkę. Czy takie delikatne i kremowe danie z kaszy nie wydaje się odpowiednie na tę porę roku? Jest to danie jednogarnkowe, szybkie do przygotowania. Obfituję w moc zielonych warzyw i zdrową kaszę. Z warzywami możemy troszkę pokombinować w zależności od naszych preferencji smakowych. Możemy dodać jeszcze cukinię, szpinak, jarmuż, zielony groszek lub groszek cukrowy lub zastąpić nimi któreś z podanych warzyw.
SKŁADNIKI(4 porcje):
- 2/3 szklanki kaszy pęczak,
- 2,5-3 szklanki bulionu warzywnego (lub wody),
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 1 kalarepa,
- ½ pęczka szparagów (250g),
- 200g różyczek brokułu,
- 1 szklanka obranego i ugotowanego bobu,
- 3 ząbki czosnku,
- 1,5 łyżki śmietany kremówki,
- Szczypta cukru,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pora kroimy w półtalarki (jasną część). Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. Dokładnie je płuczemy i kroimy w 2cm skośne plasterki. Brokuł dzielimy na małe różyczki, płuczemy. Kalarepkę obieramy i kroimy w słupki. Bób gotujemy do miękkości, obieramy i odmierzamy 1 szklankę.
Na większej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę oraz pora. Kolejno dodajemy kaszę pęczak i smażymy razem mieszając 2 minuty. Wlewamy wino, chwilę gotujemy aż wino wyparuje. Wówczas całość zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 20-25 minut. Danie kilka razy mieszamy podczas gotowania.
Następnie dodajemy szparagi, brokuł, kalarepkę i gotujemy pod przykryciem 5 minut. Danie odkrywamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty doprawiając do smaku. Kaszotto zdejmujemy z ognia, dodajemy bób i śmietankę. Mieszamy do połączenia i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Każdą porcję możemy dodatkowo posypać startym parmezanem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Po pominięciu śmietany danie będzie wegańskie.