Kaszotto a’la caprese (po włosku)

Kaszotto to danie jednogarnkowe przygotowywane na wzór włoskiego risotta. Możemy podać je na ciepło albo zabrać do szkoły/pracy i zajadać się nim na zimno. Możemy w nim przemycić mnóstwo warzyw, a przede wszystkim zajadamy się zdrową kaszą.

Caprese to włoska sałatka, której głównymi składnikami są: mozzarella, pomidor i bazylia. Dokładnie tak smakuje moje włoskie kaszotto. Na blogu możecie znaleźć zupę o smaku caprese, a także pieczonego kurczaka.

Ostatnimi czasy zakochałam się w kaszottach - przygotowuję je minimum raz w tygodniu. Na pewno podzielę się z Wami przepisami na nie już wkrótce. Tymczasem zajrzyjcie do meksykańskiego pęczotta.

Kaszotto a'la caprese (po włosku)

Kaszotto a'la caprese (po włosku)

SKŁADNIKI (2 porcje po około 515kcal):

  • ½ szklanki kaszy pęczak,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 mała cebula,

  • 200g piersi z kurczaka,

  • ¼ szklanki wina,

  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g),

  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich,

  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego,

  • 2 łyżeczki octu balsamicznego,

  • 80g sera mozzarella,

  • Garść liści bazylii,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • 2 łyżeczki oleju do smażenia (10g),

PRZYGOTOWANIE:

Mięso kroimy w małą kostkę. Oprószamy je solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i mieszamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.

Na większej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do cebuli dodajemy mięso i je obsmażamy. Kolejno dodajemy kaszę pęczak i smażymy razem mieszając 2 minuty. Wlewamy wino, chwilę gotujemy aż wino wyparuje. Wówczas całość zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 15 minut.




Po tym czasie dodajemy pomidory w puszce oraz ocet balsamiczny, mieszamy. Gotujemy razem 10 minut (pod przykryciem). Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 5 minut bez przykrycia. Danie doprawiamy w między czasie do smaku. Danie kilka razy mieszamy w czasie gotowania.

Mozzarellę kroimy w plastry lub ścieramy na tarce. Mozzarellę posypujemy zawartość patelni, patelnię przykrywamy i podgrzewamy około 1 minuty aż ser się roztopi.

Kaszotto rozkładamy na talerzyki. Każdą porcję posypujemy posiekanymi liśćmi bazylii.

Życzę smacznego 🙂


Uwaga:

1) Całe danie zawiera około 1030kcal. W tym:

  • węglowodany – 109g,
  • białko – 73g,
  • tłuszcz – 30g,
  • błonnik - 6g.

Proponuję podanie dwóch porcji po około 515kcal. To danie proponuję podać na obiad lub lunch do pracy/szkoły.

Kaszotto a'la caprese (po włosku)

Kaszotto a'la caprese (po włosku)

Kaszotto a'la caprese (po włosku)

Kaszotto a'la caprese (po włosku)





6 komentarzy

  1. pycha 🙂 danie bardzo w moim guście smakowym 🙂

  2. Kasiu bardzo smacznie gotujesz. Nie wiem co było przyczyną tak wielkiej zmiany ? ze zmianą bloga. Znam dużo blogów, które zmieniły domenę i straciły wszytko. Ja u siebie nigdy nie zamieszczę reklam, na takie blogi nie lubię wchodzić. A wiem z doświadczenia, że to bardzo marny zarobek i nie warto .Pozdrawiam serdecznie.

    • cukiereczek

      Dziękuję za miłe słowa 🙂 Nowy blog to nowe możliwości, więcej opcji, na nowej stronie więcej rzeczy jest zautomatyzowanych, a co za tym idzie można więcej czasu poświęcić na gotowanie niż na wykonywanie ciągle tych samych czynności. A przede wszystkim robię coś dla siebie – moja strona to moje miejsce w sieci – publikuję pod własnym szyldem.
      Darmowe blogi nie przez przypadek są darmowe :/ Nie żałuję decyzji o zmianie strony.
      Przez 4 lata nie zamieszczałam reklam na blogu, ale utrzymanie własnej strony kosztuje – stąd drobna reklama na stronie mam nadzieję, że nikogo nie zrazi.
      Pozdrawiam,
      Kasia

      • Masz z pewnością rację. Jestem początkująca, i cały czas mówię, że mój blog to książka kucharska dla moich dzieci, że zeszyty kiedyś myszy zjedzą -:) Ale na pewno tak jest, że darmowe blogi to jest coś za coś -:) Pozdrawiam serdecznie.

  3. Wino białe czy czerwone?

    • cukiereczek

      użyłam wytrawnego białego wina

Zostaw odpowiedź