Dutch baby to amerykański naleśnik, który piecze się w piekarniku. Ma puszysty, wypieczony brzeg i środek przypominający w smaku budyń (przypominał mi konsystencję ciasta parzonego). Jego przygotowanie to zaledwie kilka minut, a smakuje rewelacyjnie. W piekarniku rośnie jak szalony. Możemy go podawać na ciepło lub na zimno. Składniki do jego przygotowania na pewno macie w domu: jajka, mleko, mąka, cukier.
Dutch baby serwujemy z owocami, ulubionym serkiem np. homogenizowanym, mascarpone, polany syropem klonowym, z dodatkiem lodów.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- DUTCH BABY:
- 3 jajka,
- 2 i ½ łyżki cukru (30g),
- ¾ szklanki mleka (180ml),
- ¾ szklanki mąki (115g),
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
- Szczypta soli
- DODATKOWO:
- 1 i ½ łyżki masła,
- 1 szklanka borówek,
- 2 łyżki serka mascarpone (około 65g),
- 1-2 łyżki miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego,
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
Wszystkie składniki na dutch baby umieszczamy w misce i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez 1 minutę.
Patelnię żeliwną o średnicy 25 cm nagrzewamy razem z piekarnikiem. Do patelni wykładamy 1 i ½ łyżki masła i czekamy aż się rozpuści w piekarniku. Wówczas od razu naczynie wyjmujemy i wlewamy masę naleśnikową. Naleśnika zapiekamy około 15 – 20 minut. Naleśnik będzie gotowy, gdy boki mocno się zarumienią i podniosą do góry, a w środku pojawi się kilka rumianych „kropek” (sam środek pozostanie bladożółty).
Naleśnika wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy mu odpocząć kilka minut. Wówczas na środek wykładamy owoce i serek mascarpone, polewamy całość syropem z agawy (lub syropem klonowym).
Wierzch naleśnika możemy oprószyć cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
Wyszło nam takie cudo, przepis rewelacyjny.
Idealny! 🙂
Polecamy na śniadanie! 🙂
Idealny ?
A czy jest możliwość w czym innym to piec? Nie posiadam zeliwnej patelni niestety a naczynie żaroodporne jest szklane i prostokatne..
Jeśli nie mamy innego naczynia to pewnie, może to być prostokątne żaroodporne ?
Rewelacyjny pomysł na tanią, prostą i szybką do przygotowania słodką przekąskę ?
Piękny wyszedł!