Ta pyszna fasolowa potrawka wywodzi się z kuchni francuskiej. Charakterystycznym dodatkiem są tutaj kacze udka. Smakiem może przypominać fasolkę po bretońsku, ale jest lżejsza i zawiera dodatkowo warzywa. Spokojnie danie to można nazwać jednogarnkowym. Najpierw kacze udka obsmażamy. Następnie wszystko razem zapiekamy. Do tego celu przyda się na pewno spore naczynie żaroodporne.
Jeśli lubicie fasolkę w sosie to zobaczcie moje przepisy na fasolkę po bostońsku oraz fasolkę pieczoną z białą kiełbasą.
SKŁADNIKI (6 porcji):
-
400g drobnej białej fasoli,
-
2 kacze udka,
-
100g wędzonego boczku,
-
200g cienkiej kiełbasy,
-
1 duża cebula,
-
2 łodygi selera naciowego,
-
4 ząbki czosnku,
-
2 marchewki,
-
2 liście laurowe,
-
1000ml przecieru pomidorowego,
-
Około 2,5 szklanki wody,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Smalec do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Fasolę płuczemy. Następnie zalewamy ją zimną wodą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie obgotowujemy ją przez 30 minut. Odcedzamy i studzimy.
Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kiełbasę kroimy w słupki (lub plasterki). Boczek kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy kacze udka po 5 minut z każdej strony. Wyjmujemy je, a na patelnie wkładamy boczek i kiełbasę. Smażymy je razem około 5 minut. Przekładamy je do dużego naczynia żaroodpornego. A na patelnie dajemy warzywa (oprócz czosnku), smażymy je razem 4 minuty. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze 1 minutę. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy także fasolę i mieszamy z mięsem. Gdy już wszystkie wymieszamy to na wierzch wykładamy kacze udka. Dodajemy liście laurowe, szczyptę soli i pieprzu i całość zalewamy wodą i przecierem pomidorowym. Delikatnie jeszcze raz mieszamy. Następnie naczynie przykrywamy i wstawiamy na około 2h do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W czasie pieczenia potrawkę kilka razy mieszamy.
Życzę smacznego 🙂
Szalenie apetyczne danie:)
Ale świetny przepis, nie znałam tego dania.
Musi być przepyszne, aż ślinka cieknie na widok tych zdjęć.
Gorąco polecam 🙂 Danie jest przy tym dietetyczne:)
uwielbiam taką fasolkę. pyszna. zgłodniałam : )
Super danie muszę spróbować.Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję, polecam tak przygotowaną fasolkę 🙂
Pozdrawia ciepło,
Kasia