Zapiekana cukinia caprese

Na blogu znajdziecie już cztery potrawy inspirowane słynną włoską sałatką caprese. Są to:

Do kolekcji caprese dołączam dziś zapiekaną cukinię w wersji wegetariańskiej. Cała potrawa jest szybka i prosta do przygotowania. Zaczynamy od wydrążenia cukinii. Następnie podpiekamy ją w piekarniku. W tym czasie przygotowujemy pomidory i mozzarellę. Pomidory najlepiej sparzyć i obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Wyciągamy cukinie z piekarnika, a gdy lekko przestygnie to układamy na przemian plasterki pomidorów i mozarelli. Odrobina ziół i do piekarnika. A na wierzch koniecznie oliwa z oliwek i świeża bazylia. Smacznego 🙂

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie cukinie,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Szczypta suszonego czosnku,
  • Oregano,
  • 3-4 pomidory,
  • 200g mozzarelli,
  • DO PODANIA: świeża bazylia, oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Cukinie przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Każdą z połówek cukinii oprószamy szczyptą soli, pieprzu i suszonego czosnku. Cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (rozciętą stroną do góry). Podpiekamy je przez 25 minut.

W tym czasie pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w plasterki. Mozzarellę odsączamy z zalewy i również kroimy w plasterki.

Cukinie wyciągamy z piekarnika i na każdej układamy na przemian plasterki pomidora i mozzarelli. Wierzch oprószamy szczyptą soli, pieprzu, oregano. Zapiekamy 12-15 minut – do rozpuszczenia sera. Cukinie wyjmujemy i skrapiamy oliwą z oliwek oraz posypujemy listkami świeżej bazylii.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie z cukrzycą ciążową. Cukinię proponuję podać na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Zapiekana cukinia caprese

Zapiekana cukinia caprese





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź