Na blogu znajdziecie już cztery potrawy inspirowane słynną włoską sałatką caprese. Są to:
Do kolekcji caprese dołączam dziś zapiekaną cukinię w wersji wegetariańskiej. Cała potrawa jest szybka i prosta do przygotowania. Zaczynamy od wydrążenia cukinii. Następnie podpiekamy ją w piekarniku. W tym czasie przygotowujemy pomidory i mozzarellę. Pomidory najlepiej sparzyć i obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Wyciągamy cukinie z piekarnika, a gdy lekko przestygnie to układamy na przemian plasterki pomidorów i mozarelli. Odrobina ziół i do piekarnika. A na wierzch koniecznie oliwa z oliwek i świeża bazylia. Smacznego 🙂
SKŁADNIKI:
- 2 średnie cukinie,
- Sól,
- Pieprz,
- Szczypta suszonego czosnku,
- Oregano,
- 3-4 pomidory,
- 200g mozzarelli,
- DO PODANIA: świeża bazylia, oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Cukinie przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Każdą z połówek cukinii oprószamy szczyptą soli, pieprzu i suszonego czosnku. Cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (rozciętą stroną do góry). Podpiekamy je przez 25 minut.
W tym czasie pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w plasterki. Mozzarellę odsączamy z zalewy i również kroimy w plasterki.
Cukinie wyciągamy z piekarnika i na każdej układamy na przemian plasterki pomidora i mozzarelli. Wierzch oprószamy szczyptą soli, pieprzu, oregano. Zapiekamy 12-15 minut – do rozpuszczenia sera. Cukinie wyjmujemy i skrapiamy oliwą z oliwek oraz posypujemy listkami świeżej bazylii.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie z cukrzycą ciążową. Cukinię proponuję podać na drugie śniadanie lub podwieczorek.