Pewnie wielu z Was młodą kapustę jada głównie duszoną z dodatkiem koperku. A co powiecie na jej bardziej orientalną wersję? Proponuję przygotować ją z dodatkiem mleczka kokosowego. Uwierzcie mi, że w takim połączeniu smakuje naprawdę wyśmienicie. Jako dodatek można podać np. klopsiki czy mielone lub zajadać się nią samą.
SKŁADNIKI:
- 1 główka młodej kapusty,
- 1 puszka mleczka kokosowego,
- 1,5 łyżeczki curry,
- 1 płaska łyżeczka startego świeżego imbiru lub suszonego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- Szczypta chili w proszku,
- Masło do smażenia,
- Sól,
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę płuczemy i osuszamy. Szatkujemy ją drobno. Na patelni rozpuszczamy masło, szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie podsmażoną cebulę przekładamy do większego garnka, dodajemy kapustę, zalewamy całość mleczkiem kokosowym, dodajemy curry, chilli i imbir. Dusimy pod przykryciem około pół godziny, aż kapusta zmięknie. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Jeśli zajdzie taka potrzeba to podlewamy kapustę odrobiną wody. Podajemy np. z klopsikami i pieczywem. Stanowi także smaczny samodzielny posiłek.
Życzę smacznego 😉