Kanapka z pomysłem ... czyli biedronka na kanapce 😉
Pomysł na przekąskę z przymrużeniem oka, na szybką i ciekawą przystawkę czy po prostu kanapkę dla niejadków.
Niekiedy trzeba się natrudzić, żeby dzieci coś zjadły. Z pomocą przychodzą fantazyjne kanapki czy dania, przedstawiające zwierzątka, roślinki czy postaci z bajek. To jedna z takich propozycji.
Taka mini kanapka sprawdzi się również na imprezach. Biedroneczki naprawdę szybko znikają z talerza.
Składniki:
- krakersy,
- Oliwki czarne,
- pomidorki koktajlowe,
- serek Almette,
- Szczypiorek cienki,
- kiełki rzodkiewki
Przygotowanie:
Proponuje podanie biedronek na krakersach, ale można podawać je też na chlebie czy też andrutach itp. Dzieci z pewnością będą się nimi zajadały. Każdy z krakersów smarujemy serkiem Almette. Serek posypujemy pokrojonym szczypiorkiem lub kiełkami (tak powstaje trawka dla biedronki) - mogą to być dowolne kiełki. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki (można wykroić miejsce po szypułce) i ostrożnie układamy na krakersie (i mamy gotowe skrzydełka biedronki). Następnie kładziemy jedną czarną oliwkę, zaś w nią wkładamy szczypiorek (w ten sposób powstaje główka i czułki). Życzę smacznego 🙂