Takie pyszne kanapki możemy serwować na śniadanie, lunch lub kolację. Wystarczy mięso ugotować wcześniej i trzymać w lodówce. Sekretem tego soczystego mięsa jest krótkie gotowanie oraz wcześniejsze zamarynowanie. Przy wyborze awokado zwróćcie uwagę na skórkę, nie powinna mieć żadnych plamek. A przed pokrojeniem awokado powinno być miękkie. Do kanapki polecam użycie jakiegoś ciemniejszego pieczywa.
SKŁADNIKI:
- KURCZAK:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 2 łyżki białego wina lub 5 kropli wódki,
- 3 rozgniecione jagody jałowca (można pominąć),
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub octu winnego,
- 2 liście laurowe,
- 2 łodygi świeżego tymianku (lub szczypta suszonego),
- Sól,
- Pieprz,
- DODATKOWO (na 1 kanapkę):
- 2 kromki chleba np. żytniego, pe,
- ½ awokado,
- 2 płaskie łyżki majonezu,
- Plasterki kurczaka z przepisu powyżej (około 50g),
- 2 liście sałaty,
PRZYGOTOWANIE:
KURCZAK: Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Do marynaty wkładamy kurczaka i dokładnie go obtaczamy. Mięso odstawiamy do lodówki do zamarynowania na 1 godzinę.
Po tym czasie mięso przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Gotujemy dokładnie 10 minut pod przykryciem. Wyłączamy ogień, a mięso pozostawiamy w bulionie do wystudzenia.
Wystudzone mięso kroimy w plasterki.
W podobny sposób można przygotować udka z kurczaka. Gotujemy je wówczas 35 minut.
PRZYGOTOWANIE KANAPKI: Kromki chleba smarujemy majonezem (1 kromka =1 łyżka majonezu). Następnie na pierwszej kromce układamy liście sałaty, następnie plasterki kurczaka i plasterki awokado. Przykrywamy drugą kromką. Awokado można dodatkowo oprószyć szczyptą soli i pieprzu.
Życzę smacznego!