Ciasto krówka bananowa na krakersach

Czas na kolejną porcję słodkości w ramach "Weekendowej Cukierenki" 🙂 Dzisiaj zapraszam Was na pyszne ciasto bez pieczenia, które przygotujecie w kilkanaście minut. Jest to połączenie dwóch znanych ciast: 3 bit i banoffe pie. Składa się z bitej śmietany, masy kajmakowej, budyniu i bananów. Ciasto wychodzi bardzo słodkie, kremowe i lekkie. Przechowujemy je w lodówce.

Ciasto krówka bananowa na krakersach

Ciasto krówka bananowa na krakersach

SKŁADNIKI:

  • Około 250g krakersów,
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 1 l mleka,
  • 1 jajko,
  • 250g masła,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • MASA ŚMIETANOWA:
  • 600g śmietany kremówki 30% lub 36%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1/5 szklanki wody,
  • 12g żelatyny,
  • DODATKOWO:
  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • 4-5 bananów,
  • Sok z cytryny,
  • 100g płatków migdałowych.

PRZYGOTOWANIE:

Formę prostokątną o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

MASA BUDYNIOWA: Do większego rondelka wlewamy 2 i ½ szklanki mleka. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło. Zagotowujemy.

W misce umieszczamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko i 1 i ½ szklanki mleka. Mieszamy wszystko mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Zawartość miski wlewamy na gotujące się mleko, energicznie mieszamy, aby nie było grudek i gotujemy gęsty budyń.

Budyń po ugotowaniu zostawiamy do przestudzenia. Co jakiś czas możemy go zamieszać.

MASA ŚMIETANOWA: Żelatynę zalewamy gorącą wodą (nie wrzącą). Odstawiamy na kilka minut do napęcznienia, a następnie mieszamy do rozpuszczenia. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru. Ciurkiem wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia. Oczywiście śmietanę przygotowujemy tuż przed wyłożeniem jej na ciasto.

Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.

ZŁOŻENIE CIASTA: Dno formy wykładamy warstwą krakersów. Na krakersach rozprowadzamy letni budyń. Na budyniu układamy warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarowujemy równomiernie masę kajmakową. Następnie układamy warstwę bananów. Na banany wykładamy masę śmietanową i dokładnie wyrównujemy wierzch.

Płatki migdałowe prażymy na rumiano na patelni na wolnym ogniu. Gdy przestygną to wykładamy je na wierzch ciasta. Jeśli chcemy, aby płatki migdałowe pozostały cały czas chrupiące to wykładamy je na ciasto tuż przed jego pokrojeniem. W innym wypadku zmiękną od śmietaną.

Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.

Życzę smacznego  🙂

Ciasto krówka bananowa na krakersach

Ciasto krówka bananowa na krakersach

Inspiracja

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij