Kanapki nie muszą być nudne 😉 Ostatnio pokazywałam Wam przepis na kanapkę Elvisa. Dzisiaj serwuję pyszne i zdrowe kanapki w zielonych barwach – będą idealne na śniadanie czy lekką kolację. Połączenie twarogu i śmietany nie jest niczym nowym – łączymy je razem przygotowując np. twarożek. Zobaczcie też moje inne pomysły na wykorzystanie awokado TUTAJ.
SKŁADNIKI (4-5 kanapek):
- 4-5 kromek chleba,
- 5 dużych liści sałaty,
- 1 dojrzałe awokado + sok z cytryny,
- 100g twarogu,
- 70g gęstej śmietany 18%,
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- Garść listków bazylii,
- Masło do smarowania,
- Sól,
- Świeżo mielony czarny pieprz,
- Oliwa z oliwek,
PRZYGOTOWANIE:
Liście sałaty myjemy i osuszamy.
Awokado obieramy i kroimy na plasterki. Skrapiamy je odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniało.
Twaróg rozgniatamy widelcem. Możemy użyć także zmielonego twarogu.
Każdą z kromek chleba smarujemy cienko masłem. Na każdej kromce układamy liścia sałaty. Na sałatę wykładamy plasterki awokado. Na kanapce układamy kolejno kleksy z twarogu i śmietany. Kanapki oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy je posiekanym szczypiorkiem. Na kanapce układamy kilka listków bazylii. Kanapki skrapiamy oliwą z oliwek i podajemy.
Życzę smacznego 🙂
Przepis na podstawie strony Kwestia Smaku.
ciekawy pomysł na urozmaicenie kanapek 🙂 bardzo lubię awokado 🙂