Kanapka z awokado, twarogiem, śmietaną i szczypiorkiem

Kanapki nie muszą być nudne 😉 Ostatnio pokazywałam Wam przepis na kanapkę Elvisa. Dzisiaj serwuję pyszne i zdrowe kanapki w zielonych barwach – będą idealne na śniadanie czy lekką kolację. Połączenie twarogu i śmietany nie jest niczym nowym – łączymy je razem przygotowując np. twarożek. Zobaczcie też moje inne pomysły na wykorzystanie awokado TUTAJ.

Kanapka z awokado, twarogiem, śmietaną i szczypiorkiem

Kanapka z awokado, twarogiem, śmietaną i szczypiorkiem

SKŁADNIKI (4-5 kanapek):

  • 4-5 kromek chleba,
  • 5 dużych liści sałaty,
  • 1 dojrzałe awokado + sok z cytryny,
  • 100g twarogu,
  • 70g gęstej śmietany 18%,
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • Garść listków bazylii,
  • Masło do smarowania,
  • Sól,
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • Oliwa z oliwek,

PRZYGOTOWANIE:

Liście sałaty myjemy i osuszamy.

Awokado obieramy i kroimy na plasterki. Skrapiamy je odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniało.

Twaróg rozgniatamy widelcem. Możemy użyć także zmielonego twarogu.

Każdą z kromek chleba smarujemy cienko masłem. Na każdej kromce układamy liścia sałaty. Na sałatę wykładamy plasterki awokado. Na kanapce układamy kolejno kleksy z twarogu i śmietany. Kanapki oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy je posiekanym szczypiorkiem. Na kanapce układamy kilka listków bazylii. Kanapki skrapiamy oliwą z oliwek i podajemy.

Życzę smacznego  🙂

Przepis na podstawie strony Kwestia Smaku.





1 Komentarz

  1. ciekawy pomysł na urozmaicenie kanapek 🙂 bardzo lubię awokado 🙂

Zostaw odpowiedź