Czy wiecie, że kanapka z masłem orzechowym i bananem była ulubioną kanapką króla rock&rolla? 🙂 Masło orzechowe i banany to świetne i smaczne połączenie, choć kaloryczne. Takiego tosta możemy od czasu do czasu podać na śniadanie. Podobno Elvis Presley zajadał się tą kanapką bardzo często. Niektóre źródła podają, że dodawał do niej również podsmażony na chrupko bekon.
SKŁADNIKI:
- 6 kromek chleba tostowego,
- 2 małe banany,
- Około 80g masła orzechowego,
- Ewentualnie masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Każdą z kromek chleba tostowego smarujemy cienko masłem orzechowym. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Na jednej kromce układamy plasterki banana i przykrywamy drugą posmarowaną kromką.
Kanapkę lekko dociskamy, aby kromki się połączyły. Kanapkę grillujemy na patelni grillowej na rumiano lub obsmażamy na patelni na maśle. Podajemy na ciepło. Banana możemy również rozgnieść widelcem i posmarować nią chleb.
Życzę smacznego 🙂