Colesław z kalafiora

Surówkę Colesław zna pewnie każdy z Was. Ta surówka z kapusty jest znana na całym świecie.

Ostatnio przygotowałam ją z młodej kapusty. Ponieważ sezon na młodą kapustę się skończył to do jej przygotowania wykorzystałam surowego kalafiora – smakuje równie dobrze, co z kapusty 🙂 Surówkę podaję do pieczonych, duszonych i smażonych mięs. Świetnie pasuję także do dań z grilla.

Nie należy obawiać się zjedzenia surowego kalafiora. Po zalaniu sosem mięknie i smakuje wybornie. Surowego kalafiora łączę często z jajkiem i majonezem. Wkrótce przedstawię Wam przepis również na taką sałatkę, zapraszam 🙂

Colesław z kalafiora

Colesław z kalafiora

SKŁADNIKI :

  • 1 mały kalafior

  • 1 marchewka,

  • 1 mała cebula,

  • SOS:

  • ¼ szklanki maślanki,

  • 1,5 łyżki majonezu,

  • 1,5 łyżki soku z cytryny,

  • 1,5 łyżki białego octu winnego,

  • 2 łyżki cukru pudru,

  • ½ łyżeczki soli,

  • ¼ łyżeczki pieprzu,

PRZYGOTOWANIE:

Kalafiora dokładnie płuczemy i osuszamy. Dzielimy go na różyczki. Powinniśmy otrzymać około 450-500g różyczek. Następnie różyczki kalafiora ścieramy na grubych oczkach tarki i przekładamy do dużej miski. Marchewkę i cebulę obieramy. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, a cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Warzywa łączymy i mieszamy.

Składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy. Sos powinien być jednolity, kremowy, bez grudek.

Przygotowanym sosem zalewamy warzywa, mieszamy. Surówkę odstawiamy na 1-2 godziny do przegryzienia. Przechowujemy ją w lodówce.

Życzę smacznego 🙂

Colesław z kalafiora

Colesław z kalafiora

 





1 Komentarz

  1. takiej wersji jeszcze nie jadłam, ciekawa 🙂

Pozostaw odpowiedź Ania - Fabryka Pomysłów