Bułeczki wypełnione nadzieniem serowo-pomidorowym to świetna imprezowa przekąska. Te malutkie bułeczki są w sam raz na jeden kęs. Ciasto drożdżowe przygotowujemy z suszonych drożdży. Nie ma z nim za dużo pracy. Robi się je szybko, ciasto nie wymaga bowiem przygotowania rozczynu. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, jest bardzo elastyczne. Myślę, że takie bułeczki sprawdzą się także jako dodatek do zup kremów.
SKŁADNIKI (22 sztuki):
- CIASTO:
- 10g suszonych drożdży,
- 3 i ½ szklanki mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko,
- 1 szklanka letniej wody,
- 1/3 szklanki oleju,
- NADZIENIE:
- 200g serka topionego,
- 11 suszonych pomidorów,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka,
- Zioła prowansalskie,
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE: Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na pół. Serek topiony kroimy w kostkę.
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże i sól, mieszamy. Dodajemy jajko i olej oraz stopniowo wlewamy letnią wodę. Ciągle mieszając zagniatamy ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy je przez kilka minut. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę i wyrabiamy przez 2 minuty. Odrywamy po kawałku ciasta (po około 40g każda) i formujemy kulę. Kulę rozpłaszczamy na cienki placek. Na placku układamy kostkę serka topionego i kawałek suszonego pomidora. Dokładnie zlepiamy brzegi ciasta i formujemy okrągłą bułeczkę.
Bułeczki układamy w natłuszczonym naczyniu łączeniem do dołu. Zostawiamy odstępy między bułeczkami, bo urosną podczas pieczenia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki. Posypujemy je szczyptą ziół prowansalskich. Bułeczki pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach.
Życzę smacznego 😉
Są świetne 🙂 mąż zjadł od razu połowę 😀
Danifae bardzo się cieszę, że smakowały 🙂