Kołaczki rybne

Uwielbiamy drożdżowe bułeczki z nadzieniem. Robię je na słodko i na wytrawnie. Mięciutkie bułeczki z rybnym nadzieniem wzbogaconym dodatkiem suszonych pomidorów to propozycja szczególnie na piątkowy obiad. Kołaczyki mogą też stanowić lekką kolację lub drugie śniadanie. Smakują świetnie na ciepło i na zimno.

SKŁADNIKI (10 sztuk – 4-5 porcji):

  • CIASTO:
  • 450g mąki pszennej,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 50g mleka w proszku,
  • 70 g masła,
  • 1 jajko,
  • 220ml ciepłej wody,
  • NADZIENIE:
  • 300g filetu z dorsza (lub innej ryby),
  • 6 suszonych pomidorów,
  • 1 por (biała część),
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Sok z cytryny,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko,
  • Sezam,
  • Masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. W ciepłej wodzie rozpuszczamy mleko w proszku. Następnie wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2-3 łyżeczki mąki. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać rozczyn o gęstości śmietany, ewentualnie dodajemy jeszcze 1 łyżkę mąki. Przygotowany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia na 10-15 minut. W misce roztrzepujemy jajko z solą, dodajemy rozczyn i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 60minut).
Dorsza oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i dostawiamy na co najmniej pół godziny. Pora kroimy w półkrążki. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Natkę drobno siekamy. Rybę obsmażamy na maśle na patelni i studzimy. Gdy ryba przestygnie dzielimy ją widelcem na mniejsze części. Pokrojonego pora smażymy kilka minut na maśle, pod koniec dodajemy pomidory. Warzywa zdejmujemy z ognia i studzimy. Warzywa łączymy z dorszem i posiekaną natką, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.



Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 10 części (po 87g każda). Każdą z części ciasta rozklepujemy ręką na płaski krążek. Nakładamy porcję nadzienia i zlepiamy okrągłą bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.
Bułeczki podajemy na ciepło lub na zimno. Na ciepło proponuję podać je z sosem czosnkowym.
Smacznego 🙂
Uwaga:
1) Dorsza można zastąpić inną rybą.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij