Omlet z pieczarkami, szpinakiem i camembertem

Kiedyś jadałam śniadania głównie na słodko: owsianki, placki, naleśniki czy drożdżówki. Jednak odkąd zmagałam się z cukrzycą ciążową w drugiej ciąży to całkowicie mi się to zmieniło. Podczas ciąży zgłębiałam tajniki zdrowego odżywiania i zobaczyłam jakie błędy żywieniowe popełniałam. Owsianki zostały, ale jako drugie śniadania. A na pierwsze śniadania muszę zjeść coś konkretnego, wytrawnego - i koniecznie mnóstwo warzyw. Cukrzyca ciążowa zniknęła, ale ja cały czas staram się odżywiać zgodnie z niskim indeksem glikemicznym. I po kilku latach stwierdzam, że cukrzyca ciążowa to najlepsza rzecz jaka mi się przytrafiła w życiu - jemy teraz zdrowo, jemy dużo warzyw, nie podjadamy i nie mamy problemów z wagą. Świetnie się czujemy, a co najważniejsze dzieci już przejmują od nas zdrowe nawyki.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na śniadania.

Kiedyś przez przypadek zrobiliśmy sobie z mężem na śniadanie omlet z pieczarkami i cammabertem - te dwa produkty zostały nam w lodówce, a akurat wyjeżdżaliśmy więc musieliśmy je zjeść. Jejku...to było takie pyszne! Camembert na ciepło robi robotę. Do mojego omletu dorzuciłam jeszcze szpinak i wyszedł naprawdę mega pyszny, sycący i soczysty.

Omlet z pieczarkami, szpinakiem i camembertem

Omlet z pieczarkami, szpinakiem i camembertem

Więcej przepisów na omlety

Omlet z pieczarkami, szpinakiem i camembertem

Omlet z pieczarkami, szpinakiem i camembertem

Idealny na zdrowe i sycące śniadanie.

Omlet z pieczarkami, szpinakiem i camembertem

Składniki (1-2 porcje):

  • OMLET:
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • DODATKOWO:
  • 100g pieczarek,
  • 35g świeżego szpinaku,
  • 50g sera camembert,
  • 2 łyżeczki masła

Przygotowanie:

Świeży szpinak umieszczamy na suchej patelni. Podgrzewamy go przez chwilkę na małym gazie aż zwiędnie. Szpinak zdejmujemy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i 1 łyżeczkę masła. Smażymy je na rumiano aż cała woda wyparuje. Doprawiamy szczyptą soli. Pieczarki zdejmujemy, a patelnię myjemy.

Przygotowanie omletu

Przygotowanie omletu

Jajka wbijamy do miski. Dodajemy mleko, szczyptę soli i pieprzu. Roztrzepujemy je widelcem. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła. Wlewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy wszystkie składniki.

Masę jajeczną wlewamy na patelnię i wykładamy wszystkie składniki

Masę jajeczną wlewamy na patelnię i wykładamy wszystkie składniki

Patelnię przykrywamy i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem do ścięcia masy jajecznej - około 2-3 minuty. Od razu podajemy. Smacznego!

Omlet z pieczarkami, szpinakiem i camembertem

Omlet z pieczarkami, szpinakiem i camembertem

Jeśli przygotujesz omlet z pieczarkami, szpinakiem i camembertem to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź