Omlet jogurtowy

Jako pierwszy przepis w Maratonie Śniadaniowym pokazywałam Wam omlet na wytrawnie z awokado i szpinakiem. Dzisiaj prezentuje drugi przepis na omlet, ale tym razem na słodko. Jest to omlet jogurtowy przygotowany z 3 składników: jajek, mąki i jogurtu. Jest szybki i prosty do przygotowania. Ma delikatny, jogurtowy smak. Jako dodatek proponuję tutaj świeże owoce i syrop klonowy/miód. Omlet ma smak neutralny więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać go także na wytrawnie.

Omlet jogurtowy

Omlet jogurtowy

SKŁADNIKI (1 porcja):

  • 2 jajka,
  • 3 płaskie łyżki mąki (30g),
  • 120g jogurtu naturalnego,
  • DODATKOWO:
  • Owoce np. truskawki, maliny, borówki, jagody, morele, banany,
  • Syrop klonowy, syrop z agawy lub miód,
  • 1 łyżeczka oleju,

PRZYGOTOWANIE:

Jajka wbijamy do miski i dokładnie roztrzepujemy rózgą kuchenną. Dodajemy jogurt naturalny, mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju. Dokładnie rozprowadzamy olej, aby pokrył całą patelnię. Wlewamy masę omletową. Smażymy na wolnym ogniu około 3 minut na rumiano z jednej strony. Następnie omlet obracamy i smażymy około 2 minuty z drugiej strony.

Omlet wykładamy na talerz. Podajemy z owocami polanymi syropem klonowym.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Omlet zawiera około 385kcal. W tym:

  • węglowodany – 28,8g,
  • białko – 23,5g,
  • tłuszcz – 19,5g,
  • błonnik – 1,1g.

Wartość kaloryczna nie uwzględnia dodatków w postaci owoców i syropu klonowego. Omlet proponuję podać na śniadanie.

Omlet jogurtowy

Omlet jogurtowy

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij