Omlet ze szpinakiem, awokado i fetą

Wakacje się skończyły i mamy już wrzesień. Dzieci wróciły do szkoły i pewnie zastanawiacie się co im podać na śniadanie lub drugie śniadanie. Przychodzę Wam z pomocą i w tym tygodniu zaprezentuję Wam 7 przepisów na zdrowe śniadania. Zapraszam na Maraton Śniadaniowy. Prezentowane przeze mnie przepisy będą proste i szybkie do przygotowania.

Śniadania zjadam najczęściej na słodko. Głownie jest to owsianka, gryczanka czy jaglanka. Lubię jednak zjeść czasem coś konkretnego na wytrawnie. Wówczas sięgam po omlet jajeczny. Dodatki dodaje wtedy takie jakie mam w lodówce. Jednym z moich ulubionych omletów jest ten z awokado i szpinakiem oraz dodatkiem sera feta.

Omlet ze szpinakiem, awokado i fetą

Omlet ze szpinakiem, awokado i fetą

SKŁADNIKI (1 porcja):

  • 3 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 50g szpinaku,
  • 50g sera feta,
  • ½ awokado,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 1 ząbek czosnku,

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła. Dodajemy szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewamy razem około 1 minuty, aż szpinak zwiędnie.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu. Awokado obieramy i kroimy w kostkę.

Na patelni rozpuszczamy 1 łyżeczką masła. Rozprowadzamy ją dokładnie po całej patelni np. pędzelkiem. Wlewamy masę jajeczną. Smażymy 2 minuty pod przykryciem na wolnym ogniu. Następnie na omlet wykładamy szpinak i awokado. Smażymy jeszcze około 1-2 minuty (bez przykrycia) aż cała masa jajeczna się zetnie (w zależności od średnicy patelni ten czas będzie różny, trzeba obserwować omlet). Pod koniec smażenia omlet posypujemy pokruszoną fetą. Zdejmujemy z ognia i od razu podajemy.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Omlet zawiera około 640kcal. W tym:

  • węglowodany – 15,5g,
  • białko – 44,9g,
  • tłuszcz – 46,8g,
  • błonnik – 4,6g.

Omlet proponuję podać na śniadanie.

Omlet ze szpinakiem, awokado i fetą

Omlet ze szpinakiem, awokado i fetą

Inspiracja

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij