Omlet z pomidorami i mozzarellą

Omlet to sycące i wartościowe śniadanie, a przy tym ekspresowe w przygotowaniu. Można go przygotować na słodko lub słono. Na blogu znajdziecie już trzy propozycje na omlety:

Omlet z pomidorami i mozzarellą jest przygotowywany przez nas najczęściej, bo wszystkie składniki mamy zazwyczaj w lodówce. Jego przygotowanie łącznie ze smażeniem zajmuje 10 minut. Do tego kromka świeżego pieczywa i pyszne śniadanie gotowe, polecam!

SKŁADNIKI (1 porcja):

  • 3 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 pomidor,
  • 50g mozzarelli,
  • 1-2 łyżeczki masła,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Pomidora kroimy w cienkie plasterki. Mozzarellę również kroimy w cienkie plastry.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu.

Przygotowanie omletu

Przygotowanie omletu

Na patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Od razu na wierzchu układamy pomidora i mozzarellę. Smażymy pod przykryciem na średnim ogniu około 3-4 minuty aż cała masa jajeczna się zetnie. Zdejmujemy z ognia i od razu podajemy. Można przed podaniem posypać listkami bazylii.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Omlet zawiera około 473kcal. W tym:

  • węglowodany – 9g,
  • białko – 34g,
  • tłuszcz – 35g,
  • błonnik – 2g.

Omlet proponuję podać na śniadanie.

2) Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie z cukrzycą ciążową. Proponuję podać go na śniadanie.

Omlet z pomidorami i mozzarellą

Omlet z pomidorami i mozzarellą





2 komentarzy

  1. To jedna z moich ulubionych propozycji na pożywne śniadanie. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a to duży plus w zabiegany poranek. Nie przepadam za omletami na słodko, ale również często przygotowuję go też w wersji ze szpinakiem. Taki omlet uwielbia też mój mąż, więc zawsze muszę o nim pamiętać 🙂

    • cukiereczek

      Dzięki za miłe słowa ? My też go bardzo lubimy.

Zostaw odpowiedź