Kiedyś jadałam śniadania głównie na słodko: owsianki, placki, naleśniki czy drożdżówki. Jednak odkąd zmagałam się z cukrzycą ciążową w drugiej ciąży to całkowicie mi się to zmieniło. Podczas ciąży zgłębiałam tajniki zdrowego odżywiania i zobaczyłam jakie błędy żywieniowe popełniałam. Owsianki zostały, ale jako drugie śniadania. A na pierwsze śniadania muszę zjeść coś konkretnego, wytrawnego - i koniecznie mnóstwo warzyw. Cukrzyca ciążowa zniknęła, ale ja cały czas staram się odżywiać zgodnie z niskim indeksem glikemicznym. I po kilku latach stwierdzam, że cukrzyca ciążowa to najlepsza rzecz jaka mi się przytrafiła w życiu - jemy teraz zdrowo, jemy dużo warzyw, nie podjadamy i nie mamy problemów z wagą. Świetnie się czujemy, a co najważniejsze dzieci już przejmują od nas zdrowe nawyki.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na śniadania.
Kiedyś przez przypadek zrobiliśmy sobie z mężem na śniadanie omlet z pieczarkami i cammabertem - te dwa produkty zostały nam w lodówce, a akurat wyjeżdżaliśmy więc musieliśmy je zjeść. Jejku...to było takie pyszne! Camembert na ciepło robi robotę. Do mojego omletu dorzuciłam jeszcze szpinak i wyszedł naprawdę mega pyszny, sycący i soczysty.
Więcej przepisów na omlety
Idealny na zdrowe i sycące śniadanie.
Omlet z pieczarkami, szpinakiem i camembertem
Składniki (1-2 porcje):
- OMLET:
- 3 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- sól,
- pieprz,
- DODATKOWO:
- 100g pieczarek,
- 35g świeżego szpinaku,
- 50g sera camembert,
- 2 łyżeczki masła
Przygotowanie:
Świeży szpinak umieszczamy na suchej patelni. Podgrzewamy go przez chwilkę na małym gazie aż zwiędnie. Szpinak zdejmujemy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i 1 łyżeczkę masła. Smażymy je na rumiano aż cała woda wyparuje. Doprawiamy szczyptą soli. Pieczarki zdejmujemy, a patelnię myjemy.
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy mleko, szczyptę soli i pieprzu. Roztrzepujemy je widelcem. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła. Wlewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy wszystkie składniki.
Patelnię przykrywamy i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem do ścięcia masy jajecznej - około 2-3 minuty. Od razu podajemy. Smacznego!