Jaglanka z kokosem i jabłkiem

Pora na drugi przepis w Maratonie Śniadaniowym. Dzisiaj zapraszam na jaglankę z dodatkiem wiórek kokosowych, startego jabłka i rodzynek. Jaglankę po ugotowaniu układamy warstwowo w szklance dzięki czemu pięknie się prezentuje.

Z jaglanką jest troszkę więcej pracy niż np. z owsianką, bo przed ugotowaniem kaszy jaglanej trzeba ją uprażyć na suchej patelni i sparzyć wrzątkiem. Kaszę gotujemy razem z wiórkami kokosowymi, aby wydobyć  z nich cały kokosowy smak. W czasie, gdy kasza się gotuje możemy zetrzeć jabłko. Ta wersja jaglanki jest naprawdę pyszna i sycąca. Na blogu znajdziecie także przepis na jaglankę z malinami.

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 52g kaszy jaglanej (około ¼ szklanki),
  • 2 szklanki mleka,
  • ½ szklanki wody,
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki rodzynek (30g),
  • 4 łyżki wiórek kokosowych (24g),
  • 2-3 łyżeczki miodu,

PRZYGOTOWANIE:

Zagotowujemy wodę w czajniku. Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię. Patelnię wstawiamy na średni gaz i prażymy kaszę kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy poczujemy orzechowy zapach to wyłączamy gaz. Kaszę wysypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem (takie prażenie kaszy i przelanie jej wrzątkiem ma na celu pozbycie się goryczki). W rondelku zagotowujemy mleko z wodą. Dodajemy kaszę oraz wiórki kokosowe do rondelka i gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 15-20 minut). Co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie kasza powinna wchłonąć całe mleko.

Kaszę zdejmujemy z ognia, dodajemy miód i mieszamy.

Gdy kasza się gotuje to przygotowujemy jabłka. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie mieszamy je z rodzynkami.

Kaszę po ugotowaniu przekładamy do dwóch szklanek. Układamy ją warstwowo na przemiennie z jabłkiem. Podajemy od razu

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Jedna porcja jaglanki zawiera około 428kcal. W tym:

  • węglowodany – 70,1g,
  • białko – 12,0g,
  • tłuszcz – 13,5g,
  • błonnik – 7,3g.

Jaglankę proponuję podać na śniadanie.

Jaglanka z kokosem i jabłkiem

Jaglanka z kokosem i jabłkiem

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij