Surowa gryczanka

Czy jedliście kiedyś kaszę gryczaną na surowo? Jeśli nie to gorąco polecam. Wystarczy kaszę gryczaną niepaloną zalać na noc wodą, a następnego dnia zmiksować ją z pozostałymi składnikami. Gryczanka smakuje delikatnie, kremowo - niczym najlepsze smoothie. Jest już słodka, bo dosładzamy ją bananem.

Gryczanka uda się jedynie z kaszy gryczanej niepalonej. Niestety nie wyjdzie ani z kaszą jaglaną ani z kaszą gryczaną paloną.

SKŁADNIKI (1 porcja):

  • 4 migdały,
  • 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej,
  • 1 banan,
  • 100ml mleka krowiego, migdałowego, owsianego,
  • Szczypta cynamonu,
  • Ewentualnie 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • DODATKOWO:
  • Owoce np. truskawki, maliny, borówki, jagody, morele, banany, figi

PRZYGOTOWANIE:

Do miseczki wsypujemy kaszę gryczaną niepaloną oraz dodajemy migdały (ze skórką). Całość zalewamy wodą tak, aby woda wystawała 2 cm ponad poziom kaszy. Miseczkę odstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia kaszę i migdały odcedzamy na sitku i płuczemy pod bieżącą wodą.

Do naczynia blendera kielichowego wkładamy kaszę i migdały, dodajemy mleko, banana, szczyptę cynamonu (ewentualnie sok z cytryny). Miksujemy całość do powstania gładkiej, kremowej konsystencji.

Gryczankę przelewamy do miseczki. Na wierzch wykładamy owoce. Można dodać ciepłe mleko wówczas gryczanka będzie na ciepło.

Życzę smacznego!

Surowa gryczanka

Surowa gryczanka

Inspiracja

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij