Gryczanka z bananem (bez gotowania)

Czy jedliście kiedyś kaszę gryczaną na surowo? Jeśli nie to gorąco polecam. Wystarczy kaszę gryczaną niepaloną zalać na noc wodą, a następnego dnia zmiksować ją z pozostałymi składnikami. Gryczanka smakuje delikatnie, kremowo - niczym najlepsze smoothie. Jest już słodka, bo dosładzamy ją bananem.

Gryczanka uda się jedynie z kaszy gryczanej niepalonej. Niestety nie wyjdzie ani z kaszą jaglaną ani z kaszą gryczaną paloną.

SKŁADNIKI (1 porcja):

  • 4 migdały,
  • 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej,
  • 1 banan,
  • 100ml mleka krowiego, migdałowego, owsianego,
  • Szczypta cynamonu,
  • Ewentualnie 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • DODATKOWO:
  • Owoce np. truskawki, maliny, borówki, jagody, morele, banany, figi

PRZYGOTOWANIE:

Do miseczki wsypujemy kaszę gryczaną niepaloną oraz dodajemy migdały (ze skórką). Całość zalewamy wodą tak, aby woda wystawała 2 cm ponad poziom kaszy. Miseczkę odstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia kaszę i migdały odcedzamy na sitku i płuczemy pod bieżącą wodą.

Do naczynia blendera kielichowego wkładamy kaszę i migdały, dodajemy mleko, banana, szczyptę cynamonu (ewentualnie sok z cytryny). Miksujemy całość do powstania gładkiej, kremowej konsystencji.

Gryczankę przelewamy do miseczki. Na wierzch wykładamy owoce. Można dodać ciepłe mleko wówczas gryczanka będzie na ciepło.

Życzę smacznego!

Surowa gryczanka

Surowa gryczanka

Inspiracja





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź