Zapraszam na znakomitą sałatkę, w której składzie znajdziecie chrupiącą sałatę, pomidorki koktajlowe, mozzarellę i podsmażony na chrupko wędzony boczek. A całość skropiona jest pysznym sosem musztardowo-miodowym. Bardzo mało składników, a efekt znakomity. Sałatka będzie idealna na spotkanie ze znajomymi. Można podać do niej tosty czy po prostu kawałek bagietki, pieczywa. Pamiętajcie, by sosem polać ją tuż przed podaniem.
Składniki na sałatkę z boczkiem i mozzarellą
Aby przygotować sałatkę potrzebujesz:
- 1 mini sałatę rzymską - możesz użyć także około 50g ulubionego mixu sałat.
- małe pomidorki - mogą to być pomidorki papryczkowe lub cherry,
- mini mozzarellę - możesz użyć zamiennie zwykłej mozzarelli w kulce. Wystarczy pokroić ją w kostkę.
- wędzony boczek - kroimy go w cienkie plasterki, a następnie podsmażamy na suchej patelni. Po usmażeniu odsączamy go na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
- kawałek cebuli,
- dressing miodowo-musztardowy - to pyszny sos przygotowany z czterech składników: musztardy, miodu, soku z cytryny i oleju.
Jak przygotować sałatkę z boczkiem i mozzarellą?
Przygotowanie sałatki jest bardzo proste.
- Pokrój wszystkie składniki - mini mozzarellę na pół, pomidorki na ćwiartki. Boczek pokrój w paski i podsmaż na patelni. Sałatę poszatkuj. Cebulę pokrój w piórka.
- Umieść składniki w misce - na spodzie połóż sałatę, a na niej rozłóż boczek, pomidorki, cebulę i mozzarellę.
- Skrop sałatkę dressingiem tuż przed podaniem.
Więcej przepisów na sałatki
- Sałatka a'la caprese
- Sałatka z kurczakiem, mango i awokado
- Sałatka z tuńczykiem i pomidorkami
- Sałatka ze szpinakiem i pomarańczą
Pyszna sałatka z zaledwie kilku składników, która wpisze się w Twoje codzienne menu.
Sałatka z boczkiem, mozzarellą i pomidorkami
Składniki (2 porcje):
- 1 mini sałata rzymska,
- 150g pomidorków koktajlowych,
- 125g mini mozzarelli,
- kawałek cebuli,
- 100g wędzonego parzonego boczku,
- DRESSING:
- 4 łyżeczki oleju,
- 4 łyżeczki miodu,
- 4 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki musztardy
Przygotowanie:
Boczek kroimy w paseczki i smażymy na chrupiąco na suchej patelni. Pomidorki kroimy w ćwiartki, mini mozzarellę na pół, a cebulę w piórka. Sałatę szatkujemy.
Składniki dressingu mieszamy ze sobą.
W dwóch salaterkach układamy sałatę. Na wierzch wykładamy pozostałe składniki: mozzarellę, boczek, pomidorki i cebulę. Polewamy dressingiem tuż przed podaniem. Smacznego!