Łososia uwielbiam w każdej postaci. Najczęściej jadam go pieczonego z warzywami lub na kanapkę w paście. Muszę przyznać, że w tej sałatce smakuje wyjątkowo dobrze. Sałatka jest lekka i sycąca. Łososia najpierw gotujemy w zalewie, a dopiero później mieszamy go z pozostałymi składnikami.
SKŁADNIKI :
- 500 g filetu z łososia,
- 100g ryżu,
- 1 cebula,
- 4 ogórki konserwowe,
- 6-7 łyżek majonezu,
- ½ pęczka koperku,
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka papryka,
- ZALEWA:
- 1,5 l wody,
- 125ml octu,
- 50g soli,
- 2 liście laurowe,
- ½ łyżeczki ziaren pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Z filetu z łososia usuwamy skórę. Rybę kroimy na kilka większych kawałków. Składniki zalewy zagotowujemy. Na gotującą się zalewę wkładamy kawałki łososia. Gotujemy około 3-5 minut. Uważamy, aby ryba się nie rozpadła. Łososia wyjmujemy i studzimy.
W tym czasie ogórki i cebulę drobno kroimy w kostkę.
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Koperek siekamy. Wszystkie składniki sałatki (oprócz łososia) umieszczamy w misce i mieszamy. Łososia kroimy lub rwiemy w palcach na mniejsze kawałeczki. Dodajemy go do sałatki i delikatnie mieszamy. Sałatkę doprawiamy do smaku.
Życzę smacznego:)