Sałatka łososiowa z ryżem i koperkiem

Łososia uwielbiam w każdej postaci. Najczęściej jadam go pieczonego z warzywami lub na kanapkę w paście. Muszę przyznać, że w tej sałatce smakuje wyjątkowo dobrze. Sałatka jest lekka i sycąca. Łososia najpierw gotujemy w zalewie, a dopiero później mieszamy go z pozostałymi składnikami.

Sałatka łososiowa z ryżem i koperkiem

Sałatka łososiowa z ryżem i koperkiem

SKŁADNIKI :

  • 500 g filetu z łososia,
  • 100g ryżu,
  • 1 cebula,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 6-7 łyżek majonezu,
  • ½ pęczka koperku,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • ZALEWA:
  • 1,5 l wody,
  • 125ml octu,
  • 50g soli,
  • 2 liście laurowe,
  • ½ łyżeczki ziaren pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Z filetu z łososia usuwamy skórę. Rybę kroimy na kilka większych kawałków. Składniki zalewy zagotowujemy. Na gotującą się zalewę wkładamy kawałki łososia. Gotujemy około 3-5 minut. Uważamy, aby ryba się nie rozpadła. Łososia wyjmujemy i studzimy.

W tym czasie ogórki i cebulę drobno kroimy w kostkę.

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Koperek siekamy. Wszystkie składniki sałatki (oprócz łososia) umieszczamy w misce i mieszamy. Łososia kroimy lub rwiemy w palcach na mniejsze kawałeczki. Dodajemy go do sałatki i delikatnie mieszamy. Sałatkę doprawiamy do smaku.

Życzę smacznego:)

Sałatka łososiowa z ryżem i koperkiem

Sałatka łososiowa z ryżem i koperkiem

Sałatka łososiowa z ryżem i koperkiem

Sałatka łososiowa z ryżem i koperkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź