Placuszki ryżowe

Placuszki ryżowe to propozycja na śniadanie na słodko lub deser. Jest to świetny sposób na wykorzystanie ryżu pozostałego z obiadu. A same placuszki w smaku przypominają mi jedną z ulubionych potraw dzieciństwa - ryż na mleku, są delikatne w środku, chrupkie z wierzchu i pięknie pachną wanilią. Najlepiej smakują podane ze świeżymi owocami.

Składniki:

 

  • 120g  ryżu,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki  mąki
  • olej do smażenia,
  • cukier puder

 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Możemy gotować 1-2 minuty dłużej, aby ryż był naprawdę miękki. Po ugotowaniu studzimy go. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier waniliowy i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy.




Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu dodajemy ryż, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju, łyżką nabieramy porcję ciasta i smażymy placuszki na wolnym ogniu. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem. Życzę smacznego 🙂

Uwaga: 
1) Można użyć dowolnego rodzaju ryżu. Najlepszy będzie jednak kleisty bądź jaśminowy.
2) Placuszki będą świetnie smakowały ze świeżymi owocami.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij