Placuszki ryżowe to propozycja na śniadanie na słodko lub deser. Jest to świetny sposób na wykorzystanie ryżu pozostałego z obiadu. A same placuszki w smaku przypominają mi jedną z ulubionych potraw dzieciństwa - ryż na mleku, są delikatne w środku, chrupkie z wierzchu i pięknie pachną wanilią. Najlepiej smakują podane ze świeżymi owocami.
Składniki:
- 120g ryżu,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki mąki
- olej do smażenia,
- cukier puder
Przygotowanie:
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Możemy gotować 1-2 minuty dłużej, aby ryż był naprawdę miękki. Po ugotowaniu studzimy go. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier waniliowy i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy.
Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu dodajemy ryż, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju, łyżką nabieramy porcję ciasta i smażymy placuszki na wolnym ogniu. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Można użyć dowolnego rodzaju ryżu. Najlepszy będzie jednak kleisty bądź jaśminowy.
2) Placuszki będą świetnie smakowały ze świeżymi owocami.