Placuszki ryżowe

Placuszki ryżowe to propozycja na śniadanie na słodko lub deser. Jest to świetny sposób na wykorzystanie ryżu pozostałego z obiadu. A same placuszki w smaku przypominają mi jedną z ulubionych potraw dzieciństwa - ryż na mleku, są delikatne w środku, chrupkie z wierzchu i pięknie pachną wanilią. Najlepiej smakują podane ze świeżymi owocami.

Składniki:

 

  • 120g  ryżu,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki  mąki
  • olej do smażenia,
  • cukier puder

 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Możemy gotować 1-2 minuty dłużej, aby ryż był naprawdę miękki. Po ugotowaniu studzimy go. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier waniliowy i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy.

Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu dodajemy ryż, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju, łyżką nabieramy porcję ciasta i smażymy placuszki na wolnym ogniu. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem. Życzę smacznego 🙂

Uwaga: 
1) Można użyć dowolnego rodzaju ryżu. Najlepszy będzie jednak kleisty bądź jaśminowy.
2) Placuszki będą świetnie smakowały ze świeżymi owocami.




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź