Koperkowe risotto z bobem

Ostatnio prezentowałam Wam spaghetti z bobem, ale to nie koniec moich pomysłów na wykorzystanie tego warzywa. Był makaron więc dziś ryż. Byłam mile zaskoczona takim połączeniem. Danie wyszło lekkie, bardzo wiosenne dzięki dużej ilości koperku, bardzo sycące. Na pewno warte polecenia. Dla wielbicieli mięs proponuję dodać podsmażonego kurczaka.
Składniki:

  • ryż do risotto 150g,
  • napój sojowy bez cukru lub mleko zwykłe 650ml,
  • 2 łyżki masła,
  • bób 300g,
  • lubczyk 1/2 łyżeczki,
  • papryka słodka 1/3 łyżeczki,
  • szczypta czosnku w proszku,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • do podania pomidory
Przygotowanie:
 

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i obieramy ze skorupek. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy ryż i chwilkę go smażymy, aż ziarna staną się szkliste tzn. pokryją się rozpuszczonym masłem. Wówczas zalewamy go chochlą mleka tak, aby zakrył ryż cienką warstwą, smażymy co jakiś czas mieszając.

Gdy ryż wchłonie bulion znowu dolewamy chochlę mleka. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż stanie się miękki. W między czasie ryż doprawiamy solą, pieprze, czosnkiem, lubczykiem i słodką papryką do smaku. Gdy ryż będzie gotowy zdejmujemy go z ognia i łączymy z bobem i posiekanym koperkiem. Od razu podajemy. Świetnie smakuje ze świeżymi pomidorami. Dzięki dodatkowi mleku risotto jest delikatniejsze. Jeśli nie lubimy mleka to można użyć bulionu. Życzę smacznego 😉

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij