- ryż do risotto 150g,
- napój sojowy bez cukru lub mleko zwykłe 650ml,
- 2 łyżki masła,
- bób 300g,
- lubczyk 1/2 łyżeczki,
- papryka słodka 1/3 łyżeczki,
- szczypta czosnku w proszku,
- 1/2 pęczka koperku,
- sól,
- pieprz,
- do podania pomidory
Gdy ryż wchłonie bulion znowu dolewamy chochlę mleka. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż stanie się miękki. W między czasie ryż doprawiamy solą, pieprze, czosnkiem, lubczykiem i słodką papryką do smaku. Gdy ryż będzie gotowy zdejmujemy go z ognia i łączymy z bobem i posiekanym koperkiem. Od razu podajemy. Świetnie smakuje ze świeżymi pomidorami. Dzięki dodatkowi mleku risotto jest delikatniejsze. Jeśli nie lubimy mleka to można użyć bulionu. Życzę smacznego 😉