Ryba po andaluzyjsku

Skoro dzisiaj piątek to zapraszam na smaczną rybkę. Sos andaluzyjski chodził za mną już od dawna. A okazji do jedzenia ryb mamy teraz w Wielkim Poście bardzo dużo więc udało mi się przygotować pyszną rybkę z sosem andaluzyjskim. Ten sos naprawdę świetnie pasuje do ryby. Proponuję całość podać z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami.

Składniki:

 

  • 3-4 filety rybne (ok. 1 kg) np. panga, mintaj, dorsz,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta do panierowania,
  • sól,
  • pieprz,
  • SOS:
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4-5 ogórków konserwowych,
  • 2-3 kawałki papryki konserwowej (po pokrojeniu powinno być tyle samo, co ogórków),
  • 4 łyżki majonezu,
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
  • szczypta cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Rybę rozmrażamy, oprószamy solą i pieprzem i kroimy na kawałki. Jajka rozkłocamy. Kawałki ryby maczamy w jajku, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Cebulę drobno kroimy, szklimy ją na patelni, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, całość studzimy.
Ogórka i paprykę konserwową kroimy w drobniutką kostkę. Majonez mieszamy z koncentratem pomidorowym, doprawiamy do smaku.
Warzywa przekładamy do miski, dodajemy sos majonezowy i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Sos można podać od razu, ale najlepszy jest po "przegryzieniu". Rybę wykładamy na półmisek i podajemy z sosem. Smacznego 🙂




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź