Skoro dzisiaj piątek to zapraszam na smaczną rybkę. Sos andaluzyjski chodził za mną już od dawna. A okazji do jedzenia ryb mamy teraz w Wielkim Poście bardzo dużo więc udało mi się przygotować pyszną rybkę z sosem andaluzyjskim. Ten sos naprawdę świetnie pasuje do ryby. Proponuję całość podać z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami.
Składniki:
- 3-4 filety rybne (ok. 1 kg) np. panga, mintaj, dorsz,
- 2 jajka,
- bułka tarta do panierowania,
- sól,
- pieprz,
- SOS:
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 4-5 ogórków konserwowych,
- 2-3 kawałki papryki konserwowej (po pokrojeniu powinno być tyle samo, co ogórków),
- 4 łyżki majonezu,
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
- szczypta cukru,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Rybę rozmrażamy, oprószamy solą i pieprzem i kroimy na kawałki. Jajka rozkłocamy. Kawałki ryby maczamy w jajku, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Cebulę drobno kroimy, szklimy ją na patelni, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, całość studzimy.
Ogórka i paprykę konserwową kroimy w drobniutką kostkę. Majonez mieszamy z koncentratem pomidorowym, doprawiamy do smaku.
Warzywa przekładamy do miski, dodajemy sos majonezowy i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Sos można podać od razu, ale najlepszy jest po "przegryzieniu". Rybę wykładamy na półmisek i podajemy z sosem. Smacznego 🙂
Ogórka i paprykę konserwową kroimy w drobniutką kostkę. Majonez mieszamy z koncentratem pomidorowym, doprawiamy do smaku.
Warzywa przekładamy do miski, dodajemy sos majonezowy i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Sos można podać od razu, ale najlepszy jest po "przegryzieniu". Rybę wykładamy na półmisek i podajemy z sosem. Smacznego 🙂