Dwukolorowy biszkopt z kremem śmietankowym i mandarynkami

Zapraszam Cię dzisiaj na lekkie, piankowe ciasto przygotowane na biszkopcie z dodatkiem soczystych mandarynek z puszki. Ciasto jest kolorowe, leciutkie, świetnie się kroi. Fajnym trikiem jest upieczenie dwóch biszkoptów: jasnego i ciemnego. Krem to ubita śmietanka połączona z tężejącą galaretką. Do środka możecie dać ulubione owoce. Mogą to być brzoskwinie z puszki, świeże truskawki czy borówki. Wierzch ciasta oprószyłam cukrem pudrem, ale można dać także ulubioną polewę.

Dwukolorowy biszkopt z kremem śmietankowym i mandarynkami

Dwukolorowy biszkopt z kremem śmietankowym i mandarynkami

Ciasto, które Wam dziś prezentuje to delikatnie zmieniona wersja ciasta siostry Anastazji o nazwie "Uśmiech Dnia". Bardzo lubię przygotowywać ciasta z książki Anastazji i co jakiś czas prezentuje je na blogu, o TUTAJ. Te ciasta są niezwykle zmyślne, kolorowe, a co najważniejsze pyszne. Niektóre jednak przepisy w moim odczuciu wymagają poprawek, unowocześnienia, stąd podaje je w zmienionej wersji.

Ciasto "Uśmiech Dnia"

Ciasto "Uśmiech Dnia"

Więcej przepisów na ciasta z mandarynkami

Dwukolorowy biszkopt z kremem śmietankowym i mandarynkami

Dwukolorowy biszkopt z kremem śmietankowym i mandarynkami

Pyszne, lekkie i piankowe ciasto z dwoma rodzajami biszkoptu i owocami.

Ciasto "Uśmiech Dnia"

Składniki:

  • BISZKOPT JASNY:
  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
  • 4 łyżki oleju,
  • BISZKOPT CIEMNY:
  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej (odejmujemy 2 łyżki mąki, a w to miejsce wsypujemy dwie łyżki kakao),
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
  • 4 łyżki oleju,
  • PONCZ:
  • około 100ml zalewy z mandarynek,
  • KREM ŚMIETANKOWY Z GALARETKĄ:
  • 800g śmietany kremówki 36%,
  • 350ml wody,
  • 2 galaretki malinowe,
  • DODATKOWO:
  • 2 puszki mandarynek

Przygotowanie:

Mandarynki odsączamy z zalewy na sitku. Zachowujemy około 100ml zalewy do nasączenia biszkoptu.

* Użyłam mandarynek w puszce firmy Rolnik. 1 puszka mandarynek, którą użyłam, po odsączeniu miała 175g owoców. Mandarynek w puszce szukajcie w większych supermarketach lub na Allegro. Można je zastąpić taką samą ilością brzoskwiń z puszki.

Szklanka o pojemności 250ml.

BISZKOPT JASNY: Białka oddzielamy od żółtek. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Ubijamy razem kilka-kilkanaście minut - po każdej dodanej łyżce cukru powinniśmy ubijać około 1-2 minuty.

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu jasnego

Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 30 minut w 160 stopniach, góra-dół. Najlepiej biszkopt piec nie na środkowym, ale na niższym ruszcie piekarnika. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu jasnego

Upieczony biszkopt studzimy. Następnie zeskrobujemy wierzchnią skórkę, ewentualnie wyrównujemy.

BISZKOPT CIEMNY: Białka oddzielamy od żółtek. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Ubijamy razem kilka-kilkanaście minut - po każdej dodanej łyżce cukru powinniśmy ubijać około 1-2 minuty.

Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 30 minut w 160 stopniach, góra-dół. Najlepiej biszkopt piec nie na środkowym, ale na niższym ruszcie piekarnika. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Upieczony biszkopt studzimy. Następnie zeskrobujemy wierzchnią skórkę, ewentualnie wyrównujemy.

KREM ŚMIETANKOWY Z GALARETKĄ: Galaretki rozpuszczamy w 350ml gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Uwaga: Galaretka szybko zacznie tężeć!

Jest jeszcze drugi sposób na rozpuszczenie galaretki i ostatnio z tego sposobu korzystam częściej. Galaretkę wsypuje do miski i zalewam zimną wodą. Odstawiam do napęcznienia na około 20-30 minut. Po tym czasie podgrzewam ją interwałowo w mikrofali po 8-10 sekund i mieszam. Znowu podgrzewam, mieszam, podgrzewam mieszam. Robię tak kilkanaście razy aż galaretka całkowicie się rozpuści. Należy tylko uważać, aby za mocno jej nie podgrzać.

Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia. Od tego momentu należy postępować bardzo szybko, bo krem szybko zacznie tężeć.

*Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.

ZŁOŻENIE CIASTA: W blaszce 25x235cm wyścielonej papierem do pieczenia układamy jeden biszkopt. Nasączamy go równomiernie ponczem. Na biszkopt wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy odsączone mandarynki. Na mandarynki wylewamy pozostały krem. Wyrównujemy i wykładamy drugi biszkopt. Delikatnie dociskamy biszkopt do kremu. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia. Smacznego!

Ciasto "Uśmiech Dnia"

Ciasto "Uśmiech Dnia"

Jeśli przygotujesz ciasto "uśmiech dnia" to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku, Tik Toku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź