Placki ziemniaczane

Placków ziemniaczanych chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Są one szeroko znane i lubiane w całym kraju. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy zetrzeć ziemniaki, odcisnąć je, dodać jajko i odrobinę mąki i gotowe. Możemy przejść do smażenia. Najlepsze są dobrze wysmażone, chrupiące, posypane cukrem – to mój smak dzieciństwa. Można podać je także na wytrawnie np. z sosem mięsnym lub sosem pieczarkowym.

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • Szczypta soli,
  • Olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy i płuczemy. Następnie ścieramy je na drobnych lub średnich oczkach tarki. Ziemniaki umieszczamy na drobnym sitku lub na sitku wyłożonym gazą i oprószamy je szczyptą soli. Pozostawiamy je na około 5-10 minut. Po tym czasie odciskamy je. Ziemniaki przekładamy do miski.

Z płynu, który pozostał z ziemniaków ostrożnie zbieramy skrobię, która wyklarowała się na dnie (tzn. płyn ostrożnie wylewamy tak, aby pozostawić tylko skrobię na dnie). Dodajemy ją do miski z ziemniakami. Do miski dodajemy również jajka i mąkę, mieszamy do połączenia.

Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką placki ziemniaczane – 1 łyżka to 1 placek – placki rozpłaszczamy, aby były cienkie. Smażymy je około 2-3 minut z każdej strony na średnim ogniu na rumiano.

Placki wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Życzę smacznego 😉

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Może spodoba Ci się także:

PLACKI ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM

PLACUSZKI CHŁOPSKIE Z SOSEM PRAWDZIWKOWYM

Chłopskie placuszki z sosem prawdziwkowym

Chłopskie placuszki z sosem prawdziwkowym

PLACUSZKI Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW

Placuszki z gotowanych ziemniaków

Placuszki z gotowanych ziemniaków





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź