Placków ziemniaczanych chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Są one szeroko znane i lubiane w całym kraju. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy zetrzeć ziemniaki, odcisnąć je, dodać jajko i odrobinę mąki i gotowe. Możemy przejść do smażenia. Najlepsze są dobrze wysmażone, chrupiące, posypane cukrem – to mój smak dzieciństwa. Można podać je także na wytrawnie np. z sosem mięsnym lub sosem pieczarkowym.
SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- Szczypta soli,
- Olej do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy i płuczemy. Następnie ścieramy je na drobnych lub średnich oczkach tarki. Ziemniaki umieszczamy na drobnym sitku lub na sitku wyłożonym gazą i oprószamy je szczyptą soli. Pozostawiamy je na około 5-10 minut. Po tym czasie odciskamy je. Ziemniaki przekładamy do miski.
Z płynu, który pozostał z ziemniaków ostrożnie zbieramy skrobię, która wyklarowała się na dnie (tzn. płyn ostrożnie wylewamy tak, aby pozostawić tylko skrobię na dnie). Dodajemy ją do miski z ziemniakami. Do miski dodajemy również jajka i mąkę, mieszamy do połączenia.
Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką placki ziemniaczane – 1 łyżka to 1 placek – placki rozpłaszczamy, aby były cienkie. Smażymy je około 2-3 minut z każdej strony na średnim ogniu na rumiano.
Placki wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Życzę smacznego 😉
Świetny przepis na szybki obiad. Wyszły przepysznie.
Cieszę się 💛