Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricottą

Pora na czwarty przepis w naszym pierogowym tygodniu 🙂 Dziś pomysł na bardzo oryginalny farsz. Coś podobnego robiliśmy na warsztatach z ziemniaków. Ja totalnie zmieniłam proporcję składników i niektóre składniki i tak wyszedł farsz, który naprawdę świetnie smakuje 🙂 Ciekawe czy skusicie się na takie pierogi czy wolicie może te z mięsem, szpinakiem lub dynią? 🙂
Składniki:
  • CIASTO:
  • 250 g mąki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • letnia woda
  • FARSZ:
  • 100 g ugotowanych ziemniaków,
  • 75 g ugotowanych buraków,
  • 125g serka ricotty,
  • 1 jajko,
  • szałwia 3/4 łyżeczki,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło do smażenia,
  • szałwia 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
 
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę, żeby miały kremową konsystencję. Buraki ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i odciskamy sok. Ziemniaki, buraki, serek i jajko mieszamy ze sobą. Dodajemy szałwię, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełniamy pierogi. Na stolnicę wysypujemy mąkę tworząc dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody zagniatając ciasto. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek podsypując mąką. Z ciasta wycinamy okrągłe placki.

Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Pierogi należy dobrze zlepić, żeby nie rozpadły się podczas gotowania. Można je zlepić za pomocą maszynki do pierogów. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy szałwię i chwilkę podsmażamy pierogi. Smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź