Zupa botwinka i chłodnik z botwinki to najbardziej znane wiosenne potrawy. Botwinka świetnie pasuje także do pierogów, ryżu czy makaronu.
Moim zdaniem botwinka najlepiej smakuje w połączeniu z serem np. twarożkiem, ricottą, fetą. W tamtym roku przygotowałam pierogi botwinkowe z fetą. Tym razem postawiłam na ricottę. Proponuję pierożki z botwinką podać w towarzystwie sosu koperkowego. Tutaj możecie przeczytać jak przygotować sos koperkowy.
Takie pierożki to pomysł na sycący, wiosenny, a przy tym jarski obiad. Gorąco je polecam, są przepyszne 🙂
SKŁADNIKI (3-4 porcje):
-
CIASTO:
-
375 g mąki,
-
1,5 łyżki oleju,
-
Szczypta soli,
-
ciepła woda (około ¾ szklanki),
-
NADZIENIE:
-
1 pęczek botwinki,
-
125g sera ricotta,
-
70g serka mascarpone,
-
1 łyżka posiekanego koperku,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Cukier,
-
Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE: Botwinkę dokładnie płuczemy i osuszamy. Buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Łodygi i liście drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojone buraczki i smażymy do miękkości kilka minut. Dodajemy posiekane liście i łodygi i smażymy jeszcze 2 minuty. Botwinkę studzimy. Serek ricotta mieszamy z serkiem mascarpone i łączymy z przestudzoną botwinką i koprem. Nadzienie doprawiamy do smaku.
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
-
Z podanych proporcji wychodzi około 25-30 pierogów.
-
Farsz możemy wzbogacić o podsmażoną cebulę i czosnek.
świetny pomysł z tymi pierogami 🙂
Dziękuję 🙂 Są bardzo smaczne 😉