Pierogi ze śliwkami

Dzisiaj chcę Was poczęstować bardzo jesiennymi pierogami. Pewnie większość z Was uwielbia pierogi z jagodami i czeka na nie cały rok, inni wolą te z truskawkami, ale moimi ulubionymi są te ze śliwką, obowiązkowe podane z podsmażoną bułką tartą. Te pierogi mogę jeść bez końca, bo dla mnie są najlepsze na świecie 🙂 Gorąco polecam ich przygotowanie, na pewno nie pożałujecie.
Składniki:

  • 250g mąki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • letnia woda,
  • śliwki węgierki 300g,
  • masło do smażenia,
  • bułka tarta,
  • cukier

 

Przygotowanie:
 

Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na 4 części. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Dodajemy oliwę i stopniowo dodajemy letnią wodę zagniatając ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne, ale nie można dodać za dużo mąki, bo będzie twarde. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką koła. Na każdym placku układamy po kilka kawałków śliwki, dodajemy około 1/3 łyżeczki cukru i zlepiamy pieroga.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu. Pierogi podajemy z podsmażoną bułką tartą (Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, czekamy aż się rozpuści, wsypujemy bułkę tartą i chwilkę smażymy). Smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź