Spaghetti z kremowym sosem botwinkowym i kurczakiem

W tym tygodniu na blogu królują makarony. Czy Wy też botwinką zajadacie się najczęściej w postaci chłodnika? 🙂 Zaskoczę Was i zaproponuję pyszny, kremowy sos, którego głównym składnikiem jest botwinka. Sos jest kremowy, szybki i prosty do przygotowania. Do swojego dania dodałam kurczaka, ale jeśli macie ochotę na bezmięsny obiad to możecie z niego zrezygnować.

Spaghetti z kremowym sosem botwinkowym i kurczakiem

Spaghetti z kremowym sosem botwinkowym i kurczakiem

SKŁADNIKI :

  • 1 pęczek botwinki,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 300g makaronu spaghetti,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • Sok z cytryny,
  • 300g śmietany kremówki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Szczypta majeranku,
  • Masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Botwinkę płuczemy i osuszamy. Buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Łodygi i liście kroimy w grubszą kostkę. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na rumiano. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy ją na patelni. Do cebuli dodajemy buraczki i smażymy razem około 2-3 minuty na maśle. Do buraczków dodajemy podsmażonego kurczaka, smażymy całość razem pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości botwinki. Po chwili dodajemy łodygi posiekane w kostkę. A chwilę przed końcem smażenia (5 minut) dodajemy posiekane liście. Do zawartości patelni dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Wówczas doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, octem i słodką papryką oraz majerankiem. Sos zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Podajemy z ugotowanym wg przepisu na opakowaniu makaronem spaghetti.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

  • Dodatek kurczaka możemy pominąć wówczas otrzymamy pyszny, letni wegetariański obiad.
  • Do sosu można dodać także garść posiekanej zieleniny: koperku, szczypiorku czy natki.
Spaghetti z kremowym sosem botwinkowym i kurczakiem

Spaghetti z kremowym sosem botwinkowym i kurczakiem

2 komentarzy

  1. Kocham miłością wielką!!! Robiłam już nie pamiętam ile razy i drugie tyle na pewno zrobię! Zamieniłam tylko spaghetti na penne i całość mieszam przed podaniem w garnku lub na patelni. Ten przepis zostanie z nami już na zawsze. 🙂 co roku z utęsknieniem czekam na wiosnę i botwinkę, aby móc się delektować tym wybornym daniem.

    IMG_20180505_1333211

    • cukiereczek cukiereczek

      Karolina niezmiernie miło mi to czytać 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij